Moje dziecko uwielbia ciasto francuskie. Ten przepis to coś pożywnego i jednocześnie pysznego.
Możesz zaangażować dziecko pracy nad pierożkami. Moja córcia zawsze smaruje pierogi żółtkiem – uwielbia mi w tym pomagać. Po wspólnej pracy smakuje nam jeszcze lepiej, no i jak się chwali wszystkim gościom , że potrafi zrobić pierogi! Super zabawa.
Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak to zrobić:
-
Umyj pory i drobno je pokrój.
-
Rozpuść masło na patelni i wrzuć pory. Posól odrobinę i smaż na małym ogniu, aż staną się szkliste.
-
Posiekaj drobno grzyby i wrzuć je do drugiego rondla na rozgrzaną oliwę. Od razu posól, smaż około 5 min.
-
Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto francuskie z obu stron.
-
Kiedy grzyby puszczą sok, odcedź je na sitku. Zachowaj sok, wlej go z powrotem do rondla, a grzyby przełóż do naczynia z porami.
-
Do soku z grzybów dodaj mąkę ryżową, 4 łyżki śmietany i 4 łyżeczki porto. Trzymaj całość na małym rondlu mieszając, aż sos się zagęści.
-
Przelej sos do porów i grzybów i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
-
Rozbij jajko i oddziel żółtko. Dodaj do niego 1 łyżeczkę wody i wymieszaj pędzelkiem.
-
Z ciasta wykrój okręgi o średnicy ok. 15 cm. (Jako wykrojnika użyłem szklanej pokrywki z wystającymi krawędziami.) Przełóż farsz na połowę każdego okręgu, zostawiając przy brzegu 1 cm wolnego miejsca na sklejenie.
-
Posmaruj brzegi okręgów wodą i je sklej. Powinny wyglądać jak większe pierogi. Sklejone brzegi przyciśnij widelcem, żeby się lepiej trzymały.
-
Posmaruj każdy kapeć cienką warstwą żółtka i przełóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
-
Jeśli masz w piekarniku termoobieg, piecz kapcie w temperaturze 220 stopni C przez 25 min. (Piekarnik bez termoobiegu rozgrzej do 250 stopni C).
-
Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo kapcie opadną.
-
Podawaj z sałatą skropioną sosem vinaigrette lub sosem włoskim – te sosy możesz kupić już gotowe.
Produkty:
-
2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
-
1 jajko
-
800 g różnych grzybów (np. borowiki, kurki)
-
2 pory
-
6 łyżek śmietanki 36 %
-
1 łyżka mąki ryżowej
-
4 łyżeczki porto
-
60 g masła
-
3 łyżki oliwy
-
4 łyżki mąki
-
sól i pieprz do smaku
-
papier pergaminowy
Komentarze
Ludzie!!! Podgrzewane wino ma do siebie tę rzecz, iż alkohol wyparowuje, więc spokojni bądzcie Wasze dzieci nie upija sie! Jesli chodzi o grzyby, to kwestia dziecka i rodzica....moje nie je, bo nie lubi, ale dziecko mojej siostry ma 4 lata i zajada sie, pomimo ,ze rodzice nie sa tym tak bardzo zadowoleni...,ale coz jak lubi mala ilosc nie zaszkodzi.
dodany: 2011-03-24 11:38:32, przez: Natasza
Rubcie co chcecie bo ja wole ciasta
dodany: 2008-08-17 21:57:24, przez: 2008-08-17 21;56;52
pewnie 4 łyżeczkami porto na całe danie dziecko może się upić do nieprzytomności:P, chyba sobie żartujecie. gdy miałam komunie byłam mniejsza i głupsza nie zjadłam tortu mamy na tą okazję bo mi nagadali w kościele, że alkohol to dzieło szatana a tort był na alkoholu:P. Naiwność ludzka nie zna granic! A grzyby to jakieś halucynogenne, że dziecko jeść ich nie może? Wspaniale, że mama gotuje z dzieckiem! Niech go od tego nie odrywa, bo z czasem już nie chcą pomagać;). Tak wiem, że zdań nie zaczyna się od ,,a,,. Pozdrawiam wszystkich.
dodany: 2008-07-22 23:24:27, przez: marcelina cave
NO właśnie - to nie dla dziecka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dodany: 2008-03-23 18:18:32, przez: asia
Porto i grzyby,to tak chyba nie za bardzo dla dziecka !!!
dodany: 2007-11-23 23:22:25, przez: Gość
To przepis z "Pascal po prosu gotuj" na francuskie kapcie nadziewane grzybami i nawet zdjęcie jest z tego ściągnięte!
dodany: 2007-09-07 14:27:30, przez: ewa