Warszawa

Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami

Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami

Składniki:

  • opakowanie rukoli
  • 1 duży oscypek
  • 4 kawałki pomidorów suszonych w oliwie
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
  • 100 g sera cheddar
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser oscypek. Na suchej patelni formujemy placuszki startego sera i czekamy, aż się lekko zrumienią. Delikatnie przekładamy placuszki z patelni (uwaga! gorące), najlepiej na- jak było w moim przypadku - butelkę od oliwy tak, aby uformować miseczki. Chwilę odczekać, aż ostygną. Wypełnienie miseczek to sałatka z porwanej rukoli, pokrojonych orzechów włoskich i pomidorów suszonych w oliwie, kawałków sera cheddar, a wszystko to otulone delikatnym sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Smacznego!
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć