Umyty i osuszony filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z przyprawy gyros i 3 łyżek oleju. Mieszamy. Wrzucamy mięso i marynujemy klika godzin. Następnie mięso grillujemy, od czasu do czasu polewając marynatą.
Liście sałaty lodowej myjemy, osuszamy i rwiemy. Wrzucamy do miski. Umyte warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Ser mozzarella osączamy i dodajemy do sałatki razem z kurczakiem.
Dressing do sałatki to 3 łyżki oleju wymieszane z musztardą, przeciśniętym przez praskę czsonkiem oraz solą i pieprzem najlepiej w shakerze do sałatek czy też w zamkniętym słoiczku
(dla uzyskania jednolitej emulsji).
Dressingiem polewamy sałatkę i starannie (rękami) mieszamy całość. Schładzamy w lodówce.
Komentarze
świetna! zrobiłam ją wczoraj na klasowe Mikołajki mojej córki i dzieci ją wcinały, że aż uszy im się trzęsły ;) polecam!
dodany: 2012-12-07 20:20:56, przez: mila
Dziękuję ! Może być świetna, odpisałam sobie i niebawem zrobię. Pozdrawiam :)*
dodany: 2011-02-20 13:16:46, przez: Terra