Kolorowa sałatka z grillowanej cukinii i fasolki szparagowej z fetą
Składniki:
cukinia
pomidor czerwony
3 ogórki gruntowe
mała czerwona papryka
kilka rzodkiewek
kostka sera feta
150g żółtej fasolki szparagowej
kilka środkowych liści sałaty masłowej
pęczek dymki
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
łyżeczka musztardy dijońskiej
szczypta soli
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową myjemy,odcinamy końcówki, gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy
Cukinię umytą i osuszoną kroimy na plastry, grillujemy lekko, odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po ostygnięciu kroimy każdy plaster na cztery części.
Sałatę umytą i osuszoną rozrywamy i dodajemy do miski. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, a pomidory w kostkę, podobnie ogórki i dodajemy do sałaty. Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych kriomy w cienkie paski, wrzucamy do reszty składników. Dodajemy cukinię oraz fasolkę, którą kroimy na trzy części.
Fetę kroimy w kostkę, a dymkę drobno kroimy. Dodajemy do reszty.
Dressing to oliwa z oliwek extra vergin połączona z musztardą i szczyptą soli, a wszystko to dokładnie wymieszane w słoiczku z zakretką. Dressing dodajemy do sałatki i mieszamy.
Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności.Zamknij (×)