Warszawa

Kolorowa sałatka z grillowanej cukinii i fasolki szparagowej z fetą

Kolorowa sałatka z grillowanej cukinii i fasolki szparagowej z fetą

Składniki:

  • cukinia
  • pomidor czerwony
  • 3 ogórki gruntowe
  • mała czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • kostka sera feta
  • 150g żółtej fasolki szparagowej
  • kilka środkowych liści sałaty masłowej
  • pęczek dymki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
  • łyżeczka musztardy dijońskiej
  • szczypta soli


Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową myjemy,odcinamy końcówki, gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy
  2. Cukinię umytą i osuszoną kroimy na plastry, grillujemy lekko, odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po ostygnięciu kroimy każdy plaster na cztery części.
  3. Sałatę umytą i osuszoną rozrywamy i dodajemy do miski. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, a pomidory w kostkę, podobnie ogórki i dodajemy do sałaty. Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych kriomy w cienkie paski, wrzucamy do reszty składników. Dodajemy cukinię oraz fasolkę, którą kroimy na trzy części.
  4. Fetę kroimy w kostkę, a dymkę drobno kroimy. Dodajemy do reszty.
  5. Dressing to oliwa z oliwek extra vergin połączona z musztardą i szczyptą soli, a wszystko to dokładnie wymieszane w słoiczku z zakretką. Dressing dodajemy do sałatki i mieszamy.
     
 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć