Warszawa

Wieżyczki z fetą przekładane grillowaną cukinią i pomidorem

Wieżyczki z fetą przekładane grillowaną cukinią i pomidorem

Składniki:

  • cukinia
  • pomidor czerwony
  • kosta sera feta
  • szczypta oregano
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 gałązki dymki
  • oliwa z oliwek extra vergin
  • mieszanka przypraw aglio, oglio, peperoncino (kuchnia włoska) Stoll Impex - możecie ją zastąpić podobną lub skomponować własną, ważne, aby w jej skład wchodziły: czosnek, peperoni, chilli, papryka, bazylia i rozmaryn

 

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na równej grubości plastry, podobnie postępujemy z pomidorem.
  2. Plastry cukinii lekko grillujemy, osączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
  3. Fetę wyciągamy z lodówki na 30 minut przed krojeniem. Ser kroimy na plastry jednakowej grubości. Na talerzu układamy kolejno: plaster fety, pomidor, cukinia, czynność powtarzamy dwa razy.
  4. Paprykę kroimy na drobną kosteczkę. Układamy na czubku wieżyczki, dekorujemy dymką.
  5. Podajemy z lekkim sosem na bazie 3 łyżek oliwy z oliwek extra vergin, szczypty oregano oraz szczypty mieszanki przyprawowej, dokładnie wymieszanym w shakerze do dressingu lub słoiczku z zakrętką.
     
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć