Wieżyczki z fetą przekładane grillowaną cukinią i pomidorem
Składniki:
cukinia
pomidor czerwony
kosta sera feta
szczypta oregano
1/4 czerwonej papryki
2 gałązki dymki
oliwa z oliwek extra vergin
mieszanka przypraw aglio, oglio, peperoncino (kuchnia włoska) Stoll Impex - możecie ją zastąpić podobną lub skomponować własną, ważne, aby w jej skład wchodziły: czosnek, peperoni, chilli, papryka, bazylia i rozmaryn
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na równej grubości plastry, podobnie postępujemy z pomidorem.
Plastry cukinii lekko grillujemy, osączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Fetę wyciągamy z lodówki na 30 minut przed krojeniem. Ser kroimy na plastry jednakowej grubości. Na talerzu układamy kolejno: plaster fety, pomidor, cukinia, czynność powtarzamy dwa razy.
Paprykę kroimy na drobną kosteczkę. Układamy na czubku wieżyczki, dekorujemy dymką.
Podajemy z lekkim sosem na bazie 3 łyżek oliwy z oliwek extra vergin, szczypty oregano oraz szczypty mieszanki przyprawowej, dokładnie wymieszanym w shakerze do dressingu lub słoiczku z zakrętką.