Warszawa

Drożdżowy wieniec migdałowy

Drożdżowy wieniec migdałowy

To jest kolejny przepis konkursowy "Świąteczny Smakołyk Malucha" przesłany przez p. Gosię.

 

Składniki:
Ciasto:

  • 38 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 szkl ciepłego mleka
  • 8 dag cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny


Nadzienie:

  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 14 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • słodka śmietanka (ile zabierze farsz)


Mąkę przesiać, wsypać do miski i dodać pokruszone drożdże. Polać drożdże 2
łyżkami letniego mleka i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn pozostawić na 15-20 min
w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu dodać do rozczynu mleko, cukier,
olej, sól i skórkę cytrynową. Wyrabiać ciasto aż zacznie odstawać od ręki i
pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Po wyrośnięciu rozwałkować na
prostokąt i wyłożyć na nie masę migdałową.

Zmielone migdały połączyć z resztą składników. Masę rozsmarować na cieście
i zwinąć jak roladę. Na blasze uformować pierścień. Pozostawić do
wyrośnięcia ok. pół godziny.


Piec w temp. 200 st. przez około 35 min. Po wyjęciu z piekarnika można
posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową albo lukrem sporządzonym z 15 dag cukru pudru i 3 łyżek rumu.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć