Warszawa

Lazurowe placuszki cukiniowo-pieczarkowe

Lazurowe placuszki cukiniowo-pieczarkowe

Składniki:

  • duża cukinia
  • 4 pieczarki
  • 12 pomidorków czereśniowych
  • 10 dag sera lazur
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • szczypta oregano
  • olej


Przygotowanie:

  1. Umytą i osuszoną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie pieczarki.
  2. Cukinię solimy i odstawiamy. Po tym czasie odciskamy z cukinii sok. W misce mieszamy startą cukinię i pieczarki z jakiem i łyżką bułki tartej oraz przyprawami.
  3. Rozgrzewamy olej, kształtujemy małe placuszki i smażymy na złoto. Pod koniec smażenia na każdy placuszek układamy pokruszony lazur. Podajemy z ćwiartkami pomidorków czereśniowych.


 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć