Warszawa

Lody z arbuza i limonki

Przepis na 6 porcji

 

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. To przepis na łatwy do zrobienia letni rarytas. Jeśli serwujemy deser dorosłym, można dodać odrobinę tequili, żeby przypominał mrożoną margaritę.

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki arbuza oczyszczonego z pestek i pokrojonego
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki (z 1 limonki)
  • 1 łyżeczka otartej skórki z limonki (z 1 limonki)

 

Przygotowanie:

 

  1. Do miksera wkładamy miąższ arbuza, wlewamy sok z limonki i dodajemy otartą skórkę, dokładnie miksujemy. Jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji, przecedzamy masę przez gęste sitko do miski, resztki wyrzucamy. Osobiście wolę nie przecedzać.
  2. Za pomocą lejka lub pompki napełniamy woreczki.
    Zamykamy i mrozimy 3–4 godziny.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć