Warszawa

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Prezentujemy wyjątkowe przepisy naszych czytelników, nadesłane na konkurs "Wielki finał LEGO CHIMA - premierowy konkurs kulinarny". Zapraszamy do oglądania, pieczenia i gotowania!

 

Gdybyśmy mieli gościć ulubionego bohatera moich synów przy wielkanocnym stole, z pewnością byłby to Laval i z pewnością zaprosilibyśmy go na słodki poczęstunek. Byłaby to babka majonezowa którą samodzielnie (choć pod moim nadzorem) przygotowuje mój niespełna siedmioletni syn.

 

Składniki:

 

  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki majonezu

 

Przygotowanie:

 

  1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z białek na sztywno. Następnie żółtka ucieramy mikserem z cukrem na gładką masę, po czym zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po kolei: majonez i naprzemiennie obie mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto wylewamy do formy na babkę i pieczemy około czterdziestu pięciu minut w termoobiegu w stu sześćdziesięciu stopniach.
  3. Babkę można udekorować według uznania:cukrem pudrem, lukrem czy kajakiem. U nas w wersji polanej czekoladą mleczną i kajmakiem pół na pół i obsypana migdałami.

 

Na wypadek gdyby nie smakowała Lavalowi TA babka, młodszy syn (5lat) postanowił przygotować dla niego, widoczną również na zdjęciu babkę LEGO. Zamiast składników klocki LEGO, zamiast miksera dwie małe rączki i nawet jeśli nie podobna to wywołała taki sam uśmiech na twarzy tatusia, jak ta prawdziwa ;)"

Dawid Jastrzębski i synowie

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć