Warszawa

Babka maślankowa

Babka maślankowa

Prezentujemy wyjątkowe przepisy naszych czytelników, nadesłane na konkurs "Wielki finał LEGO CHIMA - premierowy konkurs kulinarny". Zapraszamy do oglądania, pieczenia i gotowania!

 

Składniki:

 

Spód:

  • 100 g ciasteczek migdałowych amaretti
  • 60 g masła


Masa:

  • 12 listków żelatyny
  • 500ml maślanki  o smaku cytryny z maracują
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml soku z limonki
  • 100 g cukru
  • 500 ml śmietany


Ozdoba:

  • skórka z limonki i cytryny

 

 

Przygotowanie:


Na dużym talerzu położyć obręcz z tortownicy o średnicy formy do pieczenia bab. Ciasteczka rozgnieść z masłem. Masę przełożyć na talerz wewnątrz obręczy, ugnieść i schłodzić. Jeżeli nie mamy ciasteczek amaretti, możemy użyć herbatników. 

 

Masa-żelatynę moczyć około 10 minut w zimnej wodzie. Maślankę, sok limonkowy i cytrynowy wymieszać razem z cukrem. Żelatynę rozpuścić. Dodać do niej około 4 łyżki maślanki, wymieszać, wlać do pozostałej części maślanki.

 

Śmietanę ubić. Gdy maślanka będzie tężeć, dodać śmietanę i wymieszać. Formę do bab opłukać zimną wodą (nie wycierać!), wlać masę. Odstawić na noc. Babkę odwrócić na spód ciasteczek. Udekorować startą skórką z cytryny i limonki.

 

Babka jest bardzo zdrowa i niedroga, a efekt zaskoczy wszystkich!

 

Anna  Grzywna

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć