Warszawa

CIASTECZKA NA JEDEN CHAPSIK

CIASTECZKA NA JEDEN CHAPSIK

Kiedy mamy wolną chwilę, robimy z córeczką kruche ciasteczka z konfiturą.

Ona bardzo je lubi, bo są małe i mieszczą się do jej buzi na jeden raz.

 

Składniki:

 

  • -350 g mąki
  • - 3 gotowane żółtka
  • - 1 surowe żółtko
  • - 250 g masła
  • - 80 g cukru pudru
  • - skórka starta z połowy sparzonej cytryny
  • - powidła, dżem porzeczkowy lub wiśniowy do przełożenia ciastek (ok. 300 g)
  • - sól
  • - cukier puder do posypania (ok. 4 łyżki) + ½ łyżeczki cukru waniliowego

 

Mąkę i cukier puder wysypać na stolnicę, dodać schłodzone masło, posiekać. Żółtka przetrzeć przez sito i razem z surowym żółtkiem, szczyptą soli i skórką z cytryny dodać do ciasta.
Zagnieść, uformować kulę i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Rozwałkować na grubość 4 mm i kieliszkiem o średnicy 3-3,5 mm wykroić krążki. Piec w 200 st C. na złoto (tj. ok. 10 min.). Lekko wystudzić. Na krążki nakładać powidła lub inną konfiturę (najlepiej kwaskową). Przykryć drugim krążkiem. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć