Warszawa

Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przepis na 2 porcje

 

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. W zamrażarce zawsze czeka zapas mrożonych owoców, więc kiedy mam ochotę na slushy, shake lub smoothie, jestem gotowa. Jeśli nie mamy przygotowanych wcześniej mrożonek, możemy użyć świeżego ananasa – co prawda slushy będzie znacznie mniej zmrożone, alerównie słodkie!

 

 

Składniki:

  • 1 szklanki śmietanki kokosowej (z 400-gramowej puszki pełnotłustego mleka kokosowego)
  • 1 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (z 1 pomarańczy)
  • 1 szklanki poszatkowanych liści mięty i dodatkowo gałązka mięty do dekoracji
  • 1 szklanka mrożonych kawałków ananasa
  • 1 szklanka kostek lodu

 

Przygotowanie:

  1. Schładzamy przez noc puszkę mleka kokosowego, nie poruszając jej, tak by śmietanka oddzieliła się od wody kokosowej. Ostrożnie otwieramy puszkę i łyżką zbieramy śmietankę (pozostałą wodę kokosową zachowujemy na inną okazję).
  2. Wyciskamy sok pomarańczowy do szklanej miarki. Wrzucamy poszatkowane liście mięty, mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
  3. Podczas gdy sok naciąga miętowym aromatem, wkładamy do miksera kawałki ananasa, wlewamy śmietankę kokosową, wrzucamy kostki lodu i miksujemy na wysokich obrotach, aż płyn się spieni i dokładnie zmiesza. Odcedzamy liście mięty od soku pomarańczowego, wlewamy sok do miksera i znów miksujemy do połączenia się składników.
  4. Wlewamy do dwóch oszronionych szklanek i ozdabiamy gałązkami mięty.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć