Warszawa

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli?

 

Składniki:

  • 1 kubek ugotowanej czarnej fasoli
  • 3 łyżki tahini
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 3–4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka roślinnego

 

 


Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Gotową pastę przełoż do naczynia, w ktorym ma być podana. Gotowe!

 

Fasolę ugotuj według wskazówek ze wstępu (s. XYZ Jak gotować strączki). Jeśli używasz fasoli z puszki, odcedź ją i dokładnie przepłucz. To, jakie wybierzesz mleko, zależy od twoich upodobań. Ja polecam mleko sojowe lub kokosowe, ponieważ zapewniają najlepszą konsystencję i smak.

 


 

Przepis pochodzi z ksiązki Hummusy i pasty

 

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć