Warszawa

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek.

 

My proponujemy wersję grecką!

 

Składniki:

  • 1 kubek ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 łyżek wody

 

Do podania:

  • oregano, oliwki pokrojone w krążki

 


Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz i pokroj na małe kawałki.
  2. Paprykę dokładnie umyj, wydrąż i pokroj w dużą kostkę.
  3. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką pastę.
  4. Hummus przełoż do miseczki i posyp oregano. Najlepiej smakuje z krążkami oliwek.

 


 

Przepis pochodzi z ksiązki Hummusy i pasty

 

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć