Warszawa

Superkanapka z pomarańczą, orzechami laskowymi i masłem pralinkowym

Na 5 kanapek

Przygotowanie: 15 min

 

Składniki:

  • 5 dużych kromek wiejskiego chleba
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g masła
  • 1 słoik gorzkiej marmolady pomarańczowej
  • 1 słoik masła pralinkowego
  • kilka ziarenek soli morskiej (opcjonalnie)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1 pomarańcza

 

 

Przygotowanie:

  1. Laskowe orzechy praż w piekarniku przez 10 minut w 150°C (termostat 5). Ostudź je, a potem lekko rozgnieć. Wstaw na chwilę do piekarnika z włączoną funkcją grill, by się jeszcze zarumieniły.
  2. Rozpuść masło w mikrofalówce. Twarde masło pralinkowe możesz natomiast zmiękczyć w kąpieli wodnej.
  3. Za pomocą pędzelka posmaruj kawałki chleba stopionym masłem. Połóż je na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grill na kilka minut, by się zarumieniły.
  4. Wyjmij blachę z piekarnika i szybko posmaruj kromki warstwą marmolady pomarańczowej. Zanurz widelec w słoiku z masłem pralinkowym i posmaruj delikatnie kanapki. Posyp kilkoma ziarenkami soli, dodaj rozdrobnione prażone orzechy laskowe i skórkę pomarańczową. Obierz pomarańczę małym nożem, rozdziel na części. Połóż je na kanapce i zajadaj.

 

Aby było jeszcze smaczniej, możesz posypać kanapkę wiórkami czekolady. Latem zamień pomarańczę na świeże truskawki, a marmoladę pomarańczową na dżem z czerwonych owoców.

 

 

 

Przepis pochodzi z książki "Mikołajek i słodkie przekąski"

od wydawnictwa Znak

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć