Warszawa

Domowe racuszki z musem i posypką owocową

Domowe racuszki z musem i posypką owocową

Składniki:

  • około 70 dag mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 litr zsiadłego mleka
  • 1 jogurt naturalny lub kefir
  • olej do smażenia
  • owoce do racuchów: kwaśne jabłka, banany, morele, nektarynki, rodzynki

 

Składniki na mus:

  • dowolne świeże owoce (około 40 dag)

 

Wykonanie:

 

Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy sól, sodę, jajka i wlewając porcjami zsiadłe mleko i jogurt – zarabiamy ciasto. Ciasto powinno być bez grudek i gęste. Do ciasta dodajemy: obrane ze skórki i pokrojone na kawałki owoce (nie nadają się owoce, które mają dużo wody np. truskawki, arbuz itp.).

 

Gdy ciasto mamy gotowe, wówczas połowę porcji owoców na mus miksujemy a drugą połowę – kroimy na drobne kawałki – do posypki na upieczone racuszki.

Racuszki wykładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi – żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

 

Następnie przekładamy racuszki na talerzyki, polewamy musem i posypujemy pokrojonymi owocami. Są bardzo smaczne – doskonałe na lato!

 

mama Anka

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć