Warszawa

Czytelnicze rewolucje kulinarne, czyli książki o gotowaniu dla dzieci

Czytelnicze rewolucje kulinarne, czyli książki o gotowaniu dla dzieci

Co powiecie na małe pichcenie połączone z przyjemną lekturą? Tylko uważajcie, aby nie ubrudzić książek! Najlepiej połóżcie je w pewnym oddaleniu od epicentrum kuchennych wydarzeń. W ten sposób unikniecie zabrudzenia stron pomidorowym sosem i zachowacie sekretne przepisy na dłużej. Właśnie o tajnikach przygotowywania przepysznych dań będzie dzisiaj mowa. Musicie tylko pamiętać o zjedzeniu porządnego posiłku tuż przed rozpoczęciem czytania. Smaczne opowieści mogą sprawić, że niejeden czytelnik porządnie zgłodnieje. Miski w dłoń! Książki w dłoń! Tak, tak, jestem pewien, że chodziło o książki…

 

 

Książka kucharska Mikołajka

Autorki: Christine de Beaupre, Beatrice Valentin 

Wydawnictwo: Znak

Wiek: 7+

 

 

Mikołajek jest ulubieńcem dziecięcych czytelników na całym świecie. Cechujący serię książek humor i bardzo trafna diagnoza rzeczywistości widzianej oczami dziecka są bez wątpienia jednymi z jej największych walorów. Nie każdy jednak wie, że stworzony przez René Goscinny’ego i Jeana-Jacques Sempé’a bohater uwielbia gotować! Zresztą nie tylko on. Rodzice, Alcest, Jadwinia i cała reszta paczki też dołączą do wspólnego tworzenia smakołyków. Pojawi się też Rosół - nie na talerzu, tylko w obrazkowych historyjkach. 

 

Wyjątkowe przepisy zawarte w tej kucharskiej odsłonie świata Mikołajka podzielone zostały na różne kategorie. Znajdziemy tu piknikowe propozycje przekąsek i smakołyki na każdą porę. Zupa z cukinii z Krówką Śmieszką brzmi doprawdy wybornie. Składniki zapewnia Pan Compani, ale możecie się też wybrać na pobliski targ. Najlepiej z rodzicami, których pomoc będzie Wam też potrzebna przy przygotowywaniu niektórych dań. Obok wielkich przepisów znalazły się mniejsze przypiski - czyli miejsce na notatki czytelników. Gotujcie i nie zapominajcie o nikim. W końcu każdemu należy się podwieczorek! 

 

Srebrna łyżka dla dzieci

Autorka: Amanda Grant

Wydawnictwo: Kropka

Wiek: 9+

 

 

Mamma mia! Witamy w progach śródziemnomorskiej kuchni. Amanda Grant dostosowała i zaadaptowała dla najmłodszych kucharzy najsmakowitsze ze smakowitych przepisów prosto z książki “The Silver Spoon”. Sprzedana w wielomilionowym nakładzie książka kucharska prosto z Włoch od dekad cieszy się międzynarodowym uznaniem sympatyków gotowania. Grant postanowiła dodatkowo uwzględnić wiek młodszych szefów kuchni. Wszystkie włoskie pyszności zostały przemyślane pod kątem jakości dań i równowagi odżywczej. Już same wielkoformatowe zdjęcia i ilustracje obrazujące proces tworzenia przysmaków sprawiają, że można zgłodnieć. Czytelnikom nie pozostaje nic innego, jak w przerwie od lektury… gotować!

 

Przejrzysta forma prezentacji dań z Półwyspu Apenińskiego zasługuje na wyjątkowe wyróżnienie. Opisane i zilustrowane przepisy każdego z nich będą w stanie uczynić z młodego czytelnika profesjonalnego szefa kuchni. Oczywiście pod warunkiem, że czasami pomoże mu głodny rodzic. Inwestycja w zamiłowanie dzieci do gotowania to naprawdę dobre i praktyczne rozwiązanie. W książce znalazło się również miejsce na krótkie historie dotyczące konkretnych posiłków. Ciao, widzimy się przy talerzu ulubionej pasty!

 

Smakowita zielenina

Autorka: Marta Szloser

Wydawnictwo: Literówka

Wiek: 8+

 

 

A co to takiego? Takie zieloneee, dziwnie smakuje i jakoś nie pachnie tak jak reszta składników. To przysłowiowa zielenina! Niekoniecznie ulubienica dziesięcioletnich bliźniaków, Michała i Klary (starszej od brata o całe siedem minut). Rodzeństwo faktycznie ma pewien problem z posiłkami zawierającymi warzywa i owoce o zielonym zabarwieniu. Wszystko zmienia się jednak, kiedy poznają Alberta - sąsiada, kucharza w pobliskiej restauracji i miłośnika kotów w jednym. To właśnie on zdradza dwójce bohaterów korzyści płynące z jedzenia rukoli, awokado i innych zieloności. 

 

Przed czytelnikami wyjątkowa fabularna książka kucharska. Oprócz masy przepisów (na przykład na agrestową lemoniadę na ostatnie ciepłe dni!) znajdują się w niej również zabawne historie, elementy edukacji żywieniowej i ciekawostki ze świata jadalnych roślin. Wiedzieliście, że niektóre kaktusy można spożywać? Naprawdę! Tylko lepiej nie próbujcie tego w przypadku swoich parapetowych sukulentów. Autorka uwzględniła też informacje o alergiach i zamiennikach, aby każdy czytelnik mógł znaleźć coś dla siebie. Na końcu Marta Szloser zdradza kulisy powstawania książki, co czyni zbiór przepisów jeszcze bardziej autentycznym. Byłbym zapomniał - są też liczne eksperymenty wprowadzające w świat chlorofili, ogromnego jarmużu i szczypiącego kiwi. Po tej lekturze już nikt nie będzie zielony w temacie kuchennych zawirowań!

 

Delisie. Świątynia Aromy

Autorzy: Maciej Kur i Magdalena “Meago” Kania

Wydawnictwo: Egmont 

Seria: Delisie

Wiek: 8+

 

 

Zapraszamy na apetyczne przygody do Delilandu. Królestwa bohaterek, które usposabiają ulubione potrawy czytelników. W najnowszym komiksie serii Ramen wraz z paczką przyjaciółek wyrusza do tajemniczej, ziołowej dżungli. Wszystko po to, aby odnaleźć rzadkie dodatki i jagody. Doskonałe potrawy wymagają nie lada poświęceń. Wyprawa do serca porośniętej krainy przybiera nieoczekiwany charakter, kiedy Laura chwyta w ręce zaczarowane lusterko…

 

Delisie mierzące się z magicznymi skutkami nieplanowanej wizyty w opuszczonej świątyni to tylko jedna z wielu historii w tym tomie. Spaghetti incognito odwiedza swoją restaurację i nieoczekiwanie zostaje potraktowana jak… każdy z pozostałych gości. Lazania stara się do perfekcji opanować rozbijanie jajek, Truskawa tworzy największe hity, a plemię Ziółek poznaje potęgę Internetu i Pastagramu. Apetyt na obrazkowe historie rośnie w miarę czytania. Na szczęście deilisiowe historie nie kończą się na jednym tomie. Do zobaczenia w Świątyni Aromy! Tylko pod żadnym pozorem nie chwytajcie żadnych luster!

 

Laboratorium smaków. Inna książka naukowa z wierszami Michała Rusinka

Autorzy: Michał Rusinek, Zespół MCN Cogiteon

Wydawnictwo: Literatura

Wiek: 9+

 

 

Zjawiska chemiczne i fizyczne zagwozdki można wierszem tłumaczyć. Tym bardziej jeśli pośród nich przepisy smaczne zobaczysz. Zbiorowa publikacja autorstwa Michała Rusinka i Zespołu MCN Cogiteon serwuje wiedzę w smakowity sposób. Połączenie wierszowanej formy opisów z wiedzą naukową tworzy istnie wybuchową mieszankę. Szczególnie jeśli mowa o tlenie i jego spalaniu oraz przygotowaniu crème brûlée. Na głodnych wiedzy czytelników czekają liczne przepisy i pełne humoru ilustracje.

 

Przepis na tłumaczenie zawiłości naukowych nigdy nie jest prosty. Jednak w towarzystwie galaktycznej owsianki przyswajanie informacji o rodzajach cukrów staje się znacznie przyjemniejsze. Fraktale, bukiety i bukieciki oraz złożony i długotrwały proces uprawy wanilii - czego tu nie ma! Witamy w laboratorium smaków, aromatów i innych słodkości. Tutaj dowiecie się, co łączy kiszone ogórki, sos sojowy i kakao. Inwencja twórcza i chęć eksperymentowania są mile widziane. To jak, wchodzisz w to?

 

Basia i gotowanie

Autorka: Zofia Stanecka

Wydawnictwo: HarperKids

Seria: Basia

Wiek: 3+

 

 

Głównodowodzącą sił pokarmowych w domu Basi jest mama. Nie powinno to zresztą nikogo dziwić. Nikt lepiej nie zadba o regularne i pyszne posiłki. Jednak wszystko, co dobre, kiedyś się kończy. Tym bardziej jeśli zmęczona szefowa kuchni widzi tatę, Basię i Janka leżących jak gdyby nigdy nic przez telewizorem i czekających na podanie kolacji. Co to, to nie! Mama rusza z marchewką w świat literatury, a kanapowe leniuchy przejmują stery w królestwie gotowania. Jak myślicie, czy sprawdzą się w swoich nowych rolach?

 

Plan jest jeden - jak najszybciej przyrządzić trójkolorowy makaron z sosem. W realizacji misji kolacja może przeszkodzić jedynie mączny Franek Bałwanek. Glutowate kluski na podłodze i wszechobecny chaos też nie pomagają, ale kto by się tym przejmował. Posiłek musi zostać przygotowany! Najważniejsza jest zabawa przy jego gotowaniu i wspólne próbowanie stworzonych specjałów. Czytelników czeka kolacja w wyjątkowym stylu.

 

Bluey i Bingo. Książka kucharska wytwornej restauracji

Autorzy: Opracowanie zbiorowe

Wydawnictwo: HarperKids

Wiek: 9+

 

 

Jeśli marzy Wam się możliwość tańczenia i gotowania w towarzystwie sympatycznych psów rasy australia cattle dog, to dobrze trafiliście. Bluey i Bingo zapraszają czytelników do wytwornej restauracji, która… jeszcze nie do końca istnieje. Bohaterowie liczą na Waszą pomoc w przygotowaniu specjalnej karty dań, która oczaruje przybywających głodomorów. Wystarczy, że w tym celu zgromadzicie trochę kuchennym przyborów, co najmniej jednego dorosłego pomocnika i mnóstwo chęci. Bułka z masłem!

 

Zanim rozpoczniecie rewolucje w szafkach kuchennych, przeczytajcie wskazówki umieszczone na początku książki. Jest tam kilka słów o higienie, alergiach i smacznym jedzeniu wywołującym u dorosłych efekt uboczny w postaci romantyczności. Przepisy są przeróżne - od, wydawałoby się, prostych omletów po wróżkowy chleb i legendarny sos cioci Marci. W tej kucharskiej książce to dziecko pełni rolę nadzorującą. Dorośli służą jedynie pomocą i własnym apetytem. Ruchy, ruchy! Najwytworniejszy jadłospis sam się nie zrobi!

 

Czyżbyś zgłodniał, czytelniku? Nie mamy zamiaru ukrywać, że przy pisaniu tego zestawienia nie ucierpiał żaden brzuch. Melodia burcząca wypełniła nasze biuro, ale na szczęście tylko na chwilę. Najlepszym lekarstwem na głód jest przygotowanie wspaniałych dań. Zachęcamy do tego młodych czytelników i ich rodziców. Pasja do gotowania to nie tylko praktyczne, ale i twórcze zajęcie dla najmłodszych. W tworzeniu ciastek z foremek, mieszaniu sosu i eksperymentów z różnymi wywarami tkwi świetna zabawa połączona z nauką. Empatyczna i przystępna edukacja żywieniowa tworzy też ważne podstawy pod przyszłe nawyki. Gotujcie, jedźcie i eksperymentujcie! Smacz…*

 

* fraza nie została dokończona, ponieważ autor artykułu postanowił udać się na obiad. Niemniej, życzymy smacznej lektury!

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły książkowe

Warto zobaczyć