Michał i Klara to bliźniaki. Mają 10 lat i uwielbiają słodycze. Długo nie wiedzieli ile fajnych smaków kryją w sobie zielone warzywa i owoce. Pewnego dnia do ich kamienicy wprowadza się sympatyczny kucharz. Nowy sąsiad jest alergikiem i szefem kuchni w pobliskiej restauracji „Zdrowa rozkosz”. Podawane w niej dania, są roślinne i znakomite w smaku. Pan Albert szybko zaprzyjaźnia się z rodziną, a dwójka niejadków poznaje nowe przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci i wkracza w niesamowity świat pełen zieleniny!
W tej książce jest mnóstwo szalonych informacji! Dowiecie się po co dawniej wkładano nasiona kopru w dziurki od klucza, jak zrobić lody szpinakowe albo żelki z kiwi. Poznacie sposób na sprawdzenie ile barwników jest w liściu, a także jak rośliny piją. Po przeczytaniu „Smakowitej zieleniny” Marty Szloser będziecie bogatsi o wiedzę, której nie znajdziecie w podręczniku szkolnym.