Składniki:
1. Ciasto:
2. Krem:
3. Polewa:
4. Do dekoracji:
Przygotowanie ciasta:
Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Przygotowanie kremu:
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Dodać ½ szklanki mleka i całość zmiksować (do uzyskania gładkiej masy). Pozostałe mleko zagotować i wlać przygotowaną masę jajeczną. Ugotować budyń, uważając, aby się nie przypalił. Masło utrzeć z masą budyniową. Na makowo-kokosowy spód nałożyć krem. Na nim ułożyć herbatniki. W niewielkim garnku rozpuścić wszystkie składniki polewy. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Polewę rozprowadzić na herbatnikach. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować wedle uznania kolorową galaretką. Ciasto wstawić do lodówki i poczekać, aż herbatniki zmiękną.