Warszawa

Ciasto kokosowo-makowe

Ciasto kokosowo-makowe

Składniki:

 

1. Ciasto:

  • 1 szklanka maku
  • 7 białek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1½ szklanki wiórków kokosowych

 

2. Krem:

  • 7 żółtek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła

 

3. Polewa:

  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

 

4. Do dekoracji:

  • 2 paczki herbatników
  • galaretka czerwona i zielona

 

 

Przygotowanie ciasta:

 

Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.

 

Przygotowanie kremu:

 

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Dodać ½ szklanki mleka i całość zmiksować (do uzyskania gładkiej masy). Pozostałe mleko zagotować i wlać przygotowaną masę jajeczną. Ugotować budyń, uważając, aby się nie przypalił. Masło utrzeć z masą budyniową. Na makowo-kokosowy spód nałożyć krem. Na nim ułożyć herbatniki. W niewielkim garnku rozpuścić wszystkie składniki polewy. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Polewę rozprowadzić na herbatnikach. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować wedle uznania kolorową galaretką. Ciasto wstawić do lodówki i poczekać, aż herbatniki zmiękną.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć