Witam Pani Renato,
dziękuję za kontakt i przesłane pytanie.
Przyczyn niechęci do jedzenia warzyw jest bardzo wiele. W pierwszej kolejności należałoby zdiagnozować podłoże. Niejednokrotnie głównym źródłem są błędy żywieniowe. Aby przeanalizować jadłospis warto zapisać przez kilka dni, co je i pije dziecko. Częste spożywanie produktów zawierających cukier / syrop glukozowy odbiera chęć do jedzenia pokarmów o innych smakach. Nie chodzi tylko o słodycze, ale także o produkty, które mogą być uważane za zdrowe np. płatki śniadaniowe, soki, słodkie jogurty i serki, bułki drożdżowe itp. W żywieniu dzieci bardzo ważny jest podział ról: rodzic decyduje CO i KIEDY zje dziecko, a dziecko decyduje ILE zje i czy w ogóle zje. Z zasady tej wynika, że rodzic jest zobowiązany przygotować i podać o odpowiedniej porze, to co dla dziecka w tym wieku dobre. Natomiast dziecko może nie mieć ochoty zjeść tego, co jest przygotowane i ma do tego prawo. Z drugiej jednak strony, jeżeli dziecko będzie ciągle głodne, to rodzic nie powinien się zgodzić, aby dać coś w zamian, co nie jest odpowiednie. Przykładowo, na obiad rodzic przygotowuje mięso, ryż i warzywa. Dziecko zjada mięso i ryż i nie chce zjeść warzyw. Ciągle jest głodne i prosi rodzica o dokładkę np. mięsa. Wówczas rodzic nie powinien się zgodzić… chyba, że wcześniej dziecko zje odpowiednią ilość warzyw.
Czasami też przyczyny mają inne podłoże np. natury psychologicznej. Wówczas bardzo istotna jest diagnoza u specjalisty i włączenie odpowiedniej terapii.
Bardzo istotny jest też przykład rodziny. Dziecko widząc, że jedzenie warzyw jest czymś naturalnym, z czasem również po nie sięga.
Mam nadzieję, że moje wskazówki będą pomocne.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka Kuczewska
Specjalista żywienia człowieka
Komentarze