Witam serdecznie,
Jeżeli dziecko dobrze toleruje produkty mleka krowiego nie ma potrzeby
podawania "na siłę" mleka modyfikowanego. Może Pani podawać masło, jogurty,
kefiry, sery, twarożki. Proszę tylko pamiętać, że w produktach
niskotłuszczowych jest znacznie mniej dostępnej witaminy D. Lepszym niż
mleko źródłem witaminy D są tłuste ryby, żółtka jaj. Np. mleko modyfikowane
po 1 r. ż ma tylko 70 UI wit. D w 100 ml, natomiast w gotowanym łososiu
znajdziemy aż 540 UI w 100g. Podaż witaminy D w żywności i/lub preparatach
farmaceutycznych powinna wynosić 400 IU/dobę w okresie od października do
marca, a także w miesiącach letnich, jeżeli nie jest zapewniona
wystarczająca synteza skórna witaminy D. Ponieważ witamina D wydziela się
także w skórze. Co do trwałej suplementacji ze względu na silne niedobory
witaminy D3 u sprej populacji dzieci, najbezpieczniej określić poziom 25
(OH) D we krwi i ewentualnie indywidualnie dobrać dawkę suplementacji.
Optymalne stężenie to 20-60ng/ml.
Komentarze