Warszawa

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Przepis konkursowy "Świąteczny Smakołyk Malucha" przesłany przez p. Renatę.

 

Ciasto:

  • pół kilo mąki pszennej
  • żółtko
  • płaska łyżka masła
  • 230 ml ciepłej wody
  • sól - około płaskiej łyżeczki


Farsz:

  • kilogram ziemniaków
  • pół kilo twarogu
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść specjalnym
tłuczkiem z dziurkami i zmiksować z twarogiem, jak jeszcze będą ciepłe -
powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na
placuszkach. Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na złoto na patelni.
Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić na ostro solą, pieprzem,
farsz nie powinien być mdły.

Ciasto:
Do michy wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki.
Teraz jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby
składniki ładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na
cieniutko na blacie posypanym nieco mąką. Szklanką wykrawać placuszki,
sowicie nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą
się, osoloną wodę.

Podawać polane masełkiem ze zrumienioną na brązowo cebulką, dobre są
również z dużą ilością gęstej śmietany.I właśnie takie wszyscy uwielbiamy!
Pozdrawiam
Renata Pacholewicz
 

Komentarze

dziwne to ciasto:(

dodany: 2009-11-23 15:38:39, przez: beata

świetne pierogi

dodany: 2007-12-23 17:00:20, przez: iza

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć