Warszawa

Szwedzkie ciasteczka kokosowe

Szwedzkie ciasteczka kokosowe

Przepis od Doroty - pochodzi z książki Agnieszki Górskiej „Dzieci gotują – Kuchnie świata”

 

Składniki:

  • 1,5 szkl maki
  • 0,5 szkl cukru
  • pół kostki masła
  • pół szkl wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść na ciasto (powinno być zwarte i tłustawe). Ulep z ciasta gruby wałek. Połóż na talerz i wstaw do lodówki na pół godziny ( pominęłam ten etap czując na sobie wyczekujące spojrzenia domowego towarzystwa). Ciasto pokroić na ok 0,5 cm plasterki. Ułożyć krążki na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok 15 min w 180 stopniach."
 

 

Komentarze

W moim przypadku ciasto stało się zwarte i tłustawe gdy dodałam prawie całą kostkę masła (o gramaturze 200 g). Czy w przepisie nie pojawił się błąd?

dodany: 2012-06-15 12:20:30, przez: Joanna

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć