Otrzymamy 6 do 8 porcji
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 filety z piersi z kurczaka pokrojone w cienkie paski
- 200 g gotowanej i cienko pokrojonej kiełbasy andouille
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 duże selery naciowe, posiekane
- 1 mała papryka, oczyszczona z pestek i pokrojona
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- kubek krojonych pomidorów z puszki
- 2 kubki nieugotowanego białego ryżu
- 4 kubki rosołu z kury
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka sosu z ostrej papryczki
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej oliwę w dużym garnku lub patelni. Na sporym ogniu smaż filety z kurczaka przez ok. 5 minut. Zmniejsz ogień do średniego.
- Dodaj kiełbasę, cebulę, selera, paprykę, czosnek i wymieszaj. Posyp solą i pieprzem i znowu wymieszaj. Gotuj wszystko przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj pokrojone pomidory i nieugotowany ryż. Wlej rosół i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Duś jambalayę do czasu, aż ryż będzie miękki, ok. 20 minut. Dodaj sos Worcestershire oraz sos z ostrej papryczki i wymieszaj.
(strony 26-27 w The Princess and the Frog: Tiana’s Cookbook)
Reprinted from the book DISNEY’S THE PRINCESS AND THE FROG TIANA’S COOKBOOK RECIPES FOR KIDS. Copyright © 2009 Disney Enterprises, Inc. Published by Disney Press, an imprint of Disney Book Group.