Otrzymamy ok 50 szt. (w zależności od ich wielkości)
SKŁADNIKI:
- 3 i 1/2 kubka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- kubek miękkiego masła
- 2/3 kubka cukru i dodatkowo do posypania
- 1 duże jajko
- 1 łyżka stołowa jasnego syropu kukurydzianego
- 1 łyżka stołowa ekstraktu waniliowego
- lukier (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- W małej misce wymieszaj mąkę i sól. Odstaw na później.
- W dużej misce, za pomocą drewnianej łyżki utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko, syrop kukurydziany i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawaj wcześniej przygotowaną mieszankę mąki i soli.
- Podziel ciasto na dwie części. Każdą połóż na talerzu, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 lub 2 godziny. Ciasto powinno być twarde, by dało się je rozwałkować.
- Rozgrzej piekarnik do 190º C. Wyjmij najpierw jeden talerz z ciastem. Ciasto połóż pomiędzy dwa arkusze woskowanego papieru i rozwałkuj do grubości ok. 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinaj ciasteczka. Resztki ciasta rozwałkuj ponownie żeby można było wyciąć więcej ciasteczek. To samo zrób z ciastem z drugiego talerza.
- Ułóż ciasteczka na suchym papierze do pieczenia zostawiając pomiędzy nimi odstęp ok. 2 cm. Posyp ciasteczka cukrem, chyba że planujesz je zamrozić.
- Piecz ciasteczka do czasu, aż będą jasno brązowe na brzegach, 8-10 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Możesz udekorować je lukrem.
(strony 52-53 w The Princess and the Frog: Tiana’s Cookbook)
Reprinted from the book DISNEY’S THE PRINCESS AND THE FROG TIANA’S COOKBOOK RECIPES FOR KIDS. Copyright © 2009 Disney Enterprises, Inc. Published by Disney Press, an imprint of Disney Book Group.