Warszawa

Bakłażanowe ślimaczki

Bakłażanowe ślimaczki

Składniki:

 

  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 450 ml bulionu
  • 400 g pomidorów z puszki
  • po 1 łyżeczce tymianki i oregano
  • sól, pieprz
  • 50 g wędzonego boczku
  • 400 g mielonego mięsa
  • 2 bakłażany

 

Przygotowanie:

 

  1. Seler, marchew obrać, pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na patelni. Dodać koncentrat, pomidory i bulion. Gotować ok. 20 min na małum ogniu.
  2. Sos doprawić ziołami, solą i pieprzem.
  3. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na łyżce oleju.
  4. Dodać mięso mielone, smażyć; Dodać 1/4 sosu pomidorowego, seler, marchew. Doprawić.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
  6. Bakłażany umyć, pokroić w plastry, podsmarzyć z obu stron na oliwie, osączyć ręcznikiem papierowym. Wyłożyć na nie porcje farszu, zwinąć, spiąć wykałaczkami, wlać resztę sosu, piec ok 25 min. w naczyniu żaroodpornym.

 

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć