Warszawa

Musaka

Musaka

Każdy, kto choć raz w życiu jadł prawdziwą grecką Musakę będzie dotąd próbował aż wyjdzie mu podobna.

 

Mamy nadzieję, że ten przepis pomoże Wam choć na chwilę przenieść się do słonecznej Hellady.

 

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 300 ml chudego jogurtu naturalnego
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ewentualnie lampka czerwonego wytrawnego wina

 

Przygotowanie:

 

  1. Mięso smażyć na oliwie przez około 5 minut, następnie dorzucić posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć przez następne 5 minut. Wlać pomidory z zalewą, wino, pietruszkę, dopraw całość solą i pieprzem, i dusić przez około 20 minut, do momentu, aż płyn odparuje.
  2. Bakłażany pokroić na cienkie plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i usmażyć na suchej teflonowej patelni na złoty kolor.
  3. Jajka roztrzepać, dodać jogurt, gałkę, sól i pieprz. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć warstwę bakłażanów, następnie mięso, i na wierzchu znów bakłażany.
  4. Całość polać jajkami z jogurtem i posypać startym serem. Zapiekać przez 45 minut w 180 stopniach. 



 

 

Komentarze

Do musaki koniecznie szczypta cynamonu.

dodany: 2010-11-02 22:15:11, przez: Magda

robiłam, wyszła wspaniała !!!

dodany: 2010-08-05 10:44:54, przez: Gosia

super fajny smak.. uhmmmm

dodany: 2010-01-25 23:22:21, przez: adi 24

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć