Każdy, kto choć raz w życiu jadł prawdziwą grecką Musakę będzie dotąd próbował aż wyjdzie mu podobna.
Mamy nadzieję, że ten przepis pomoże Wam choć na chwilę przenieść się do słonecznej Hellady.
Składniki:
-
2 bakłażany
-
500 g mielonego mięsa wołowego
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
puszka pomidorów w zalewie
-
3 łyżki natki pietruszki
-
2 jajka
-
300 ml chudego jogurtu naturalnego
-
100 g startego parmezanu
-
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-
ewentualnie lampka czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
-
Mięso smażyć na oliwie przez około 5 minut, następnie dorzucić posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć przez następne 5 minut. Wlać pomidory z zalewą, wino, pietruszkę, dopraw całość solą i pieprzem, i dusić przez około 20 minut, do momentu, aż płyn odparuje.
-
Bakłażany pokroić na cienkie plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i usmażyć na suchej teflonowej patelni na złoty kolor.
-
Jajka roztrzepać, dodać jogurt, gałkę, sól i pieprz. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć warstwę bakłażanów, następnie mięso, i na wierzchu znów bakłażany.
-
Całość polać jajkami z jogurtem i posypać startym serem. Zapiekać przez 45 minut w 180 stopniach.
Komentarze
Do musaki koniecznie szczypta cynamonu.
dodany: 2010-11-02 22:15:11, przez: Magda
robiłam, wyszła wspaniała !!!
dodany: 2010-08-05 10:44:54, przez: Gosia
super fajny smak.. uhmmmm
dodany: 2010-01-25 23:22:21, przez: adi 24