Warszawa

Mufinki z truskawkami

Mufinki z truskawkami

Truskawki lubią wszyscy, więc gdy tylko rozpocznie się truskawkowy sezon... najchętniej jedlibyśmy je pod każdą postacią.

 

Muffinki to kolejna, mniej tradycyjna propozycja podania. Warto spróbować!
Dużą zaletą muffinek jest to że można je dosłownie wszędzie ze sobą zabrać. Nie mają kremu, więc świetnie zniosą piknik nawet w upalny dzień. Dzieci pokochają je jako słodkie drugie śniadanie.

 

Składniki:

  • niewielkie truskawki
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny
  • 75 g cukru
  • olejek migdałowy - kilka kropli
  • 3 jajka
  • 175 g mąki
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kremówki
  • cukier puder ( posypanie)
  • ewentualne papierowe foremki do muffinów


Wykonanie:

  1. Truskawki umyć, obrać.
  2. Tłuszcz, cukier i aromat wymieszać trzepaczką lub utrzeć. Dodać na zmianę ze śmietaną - wymieszane: mąkę, migdały proszek do pieczenia.
  3. Wymieszać.
  4. Do natłuszczonych foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, truskawkę, przykrywamy ciastem.
  5. Piec 20-25 minut w 175 stopniach. Ostudzić
  6. Posypać pudrem. Można podawać z lodami, syropem, bitą śmietaną.


 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć