Znakomita alternatywa dla tradycyjnej kanapki na drugie śniadanie. Rogalik z kubkiem kakao skusi nawet najwięszego niejadka.
Składniki:
Wykonanie:
Odlać 0,5 szkl. mleka do drożdzy. Resztę mleka zagotować z tłuszczem, zaparzyć nim połączoną z cukrem mąkę. Po przestudzeniu dodać rozpuszczone w mleku drożdze i jajka. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować w koło, pociąć w trokąty. Nałożyć marmoladę, zawinąć w rogalik i upiec na złoty kolor w temp 200 stopni C. Pycha!
ela
Komentarze
Piekę rogaliki z tego przepisu od 2012 roku. To idealny, najlepszy przepis na ciasto drożdżowe, jaki znam. Na Boże Narodzenie dodaję trochę mniej cukru i nadzienie z kapusty z grzybami. Tłusty czwartek i Wielkanoc to oczywiście nadzienie z marmoladki. Pycha ????
dodany: 2019-11-02 11:48:21, przez: Kasia
piekę pani rogaliki od 2011 roku, regularnie wracam do tego przepisu. Robię rurki do kremu, bułeczki, rogaliki i wiele innych wypieków z tego ciasta, nadal uważam, że ten przepis jest świetny, pozdrawiam,
dodany: 2017-01-27 05:12:34, przez: Hania
Miałam ser i smak na coś słodkiego. Znalazłam TEN przepis i tak powstały rogaliki z nadzieniem serowym. Są pyszne ale mimo mojego łakomstwa nie da się ich dużo zjeść, są syte. Z połowy porcji, wyszło mi około 36 małych rogalików. Około bo znikały jeszcze ciepłe, nie zdążyłam policzyć.Ciasto rozwałkowałam na jakieś 3-4 mm.
dodany: 2014-06-22 18:47:40, przez: Anna
niestety moje rogale też wyszły twarde i bardzo żałuję, że nie zrobiłam ich ze swojego starego wypróbowanego przepisu. Nie wiem, dlaczego nie wyszły. Zdziwiła mnie ilość mąki i w ogóle proporcje składników. Ciasto nie rosło odpowiednio, bo było tak dużo mąki, że ciężko było nawet odpowiednio je "wyrobić". Zastanawiam się, czy ci, któym rogale wyszły robili według innych proporcji??
dodany: 2013-08-29 21:04:47, przez: znajoma
czy ciasto no wyrośniecia musi być w ciepłym czy zimnym miejscu? i jak długo?
dodany: 2013-08-28 12:15:02, przez: monika
Przyznam, że z dobą godzinę szperałam w internecie poszukując przepisu na rogaliki... zdecydowałam się właśnie na ten i do był świetny wybór :) Proste, szybkie i WYŚMIENITE:) gorąco polecam
dodany: 2013-05-24 19:14:21, przez: Kinga
Nie udały sie ciasto rosło b długo a rogale twarde i częste nie wiem co złe zrobiłam taka szkoda:(
dodany: 2013-05-06 19:34:49, przez: Aga
swietny przepis !!!!! wielkie dziekuje dla pomyslodawcy!!!
dodany: 2013-05-02 10:21:20, przez: mara
Świetny przepis! Mi wyszły 73 rogaliki (duże i małe) do tego lukier... mniam!
dodany: 2013-03-30 22:25:48, przez: Patrycja
przepis naprawdę prosty a rogaliki palce lizać!!!!!!!!!!!!
dodany: 2013-02-08 19:28:28, przez: monika
Właśnie wróciłam od sąsiadki którą poczęstowałam upieczonymi cieplutkimi rogalikami.REWELACJA.!!Są niezbyt słodkie i nie zawierają dużo tłuszczu. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko,jest to JUŻ mój ulubiony przepis na drożdżowca. Z tego ciasta upiekłam strucla z jabłkami i cynamonem i nie popękało, pierwszy raz robiłam ciasto zaparzane -wyszło.Jestem zadowolona
dodany: 2013-01-29 19:57:33, przez: KRYSTYNA
Rogaliki doskonałe, puszyste i bardzo smaczne. Polecam wszystkim ten przepis bo jest bardzo łatwy :) Dziękuje i pozdrawiam
dodany: 2013-01-28 12:46:31, przez: Karolina
mi rogaliki wyszły pyszne ! zaparzać czy nie zaparzać... ja robiłam po swojemu, pierwszy raz w życiu i wyszły rewelacyjne.
dodany: 2012-12-01 14:34:22, przez: milena
nie istnieje lepszy przepis super dzieki
dodany: 2012-11-30 12:45:48, przez: renata
ja robie też z tego ciasta rurki do kremu, rewelacja:) polecam
dodany: 2012-11-18 23:23:42, przez: Hania
piekłam dziś, wyszły bezbłędnie. puszyste, elastyczne ciasto dobrze się wypiekło, zrobiłam z wieloma farszami (mak, krówka, końcówki dżemów) wyszły bez zakalca złote. naprawdę smaczne. nie wytrzymają do 11.11 zatem jutro upiekę drugą partię. z jednej porcji wyszło mi 62sztuki
dodany: 2012-11-09 15:50:17, przez: Hania
jestem w trakcie robienia zobaczymy co bedzie:)
dodany: 2012-08-21 16:17:53, przez: angelika
właśnie upiekłam,są świetne polecam wszystkim REWELACJA
dodany: 2012-06-12 15:17:46, przez: renia
rogaliki naprawdę super nigdy mi jeszcze nie wyszło tak dobre ciasto przepis super. i łatwy.
dodany: 2012-05-23 13:30:18, przez: doross
Jak zagniotłam ciasto to były w nim gródki, ale rogaliki wyszły rewelacyjne mimo tych gródek. Może zrobiłam coś źle. Ale wszystkim smakowało. Dziękuję za przepis.
dodany: 2012-02-05 09:12:31, przez: Urszula
po namysle upieklam ,są rzeczywisci pyszne.polecam wszystkim a szczegolnie dzieci sie zajadaja i nie tylko.
dodany: 2012-02-01 21:43:00, przez: ula
wczoraj robiłem super, zaparzyć znaczy zalać ją tym wrzątkiem, przepis super
dodany: 2011-12-24 09:00:12, przez: Michał
robilam te rogaliki wyszlo mi 100 sztuk sa rewelacyjne wiec warto je zrobic a ci co krytykuja to chyba zazdroszcza
dodany: 2011-12-06 18:03:39, przez: Andrzelika
Po prostu pieczesz do czasu aż te rogaliki będą lekko brązowe z wierzchu. To jakieś 15-20minut. Ja nigdy nie patrzę na zegarek tylko na kolor. Robiłam je już tyle razy i zawsze wychodzą pycha. Stawiam na najniższym pięterku w piekarniku.
dodany: 2011-12-04 16:59:48, przez: Sas..
jestem tatą i sam z synem zrobiliśmy pyszny prezent dla mamy :)
dodany: 2011-11-18 10:52:32, przez: ja
Bardzo pyszne wyszły, z marmoladą, czekoladą. Pomagał mi 3,5 letni syn! Musimy tylko opanować technikę zwijania rogali :)
dodany: 2011-11-17 15:17:21, przez: Justyna i Antek
w tej chwili zaczynam ich pieczenie:) Jak skończę, to podzielę się opinią.:)
dodany: 2011-11-12 13:32:01, przez: Małgorzata
REWELACJA! Mąkę zaparzyłam, piekłam około 20min w temp 180stopni z termoobiegiem-były już rumiane.
dodany: 2011-11-10 18:31:35, przez: Sensi
ja ostatnio piekłam ok 25 min 170C
dodany: 2011-10-31 22:01:07, przez: dosc
czy ktoś może wreszcie się wypowiedzieć o czasie pieczenia tych "rewelacyjnych" rogalików?
dodany: 2011-10-27 21:46:05, przez: nina
te rogaliki sa przepyszne. dzieci były zachwycone.najbardziej smakowały im z budyniem.
dodany: 2011-10-27 13:40:09, przez: ANETA
Przepyszne puszyste ciasto. Robiłam z dżemem porzeczkowym, białym serem i czekolada. Wyszło mi 55 sztuk. PYCHOTA
dodany: 2011-10-06 13:40:05, przez: Monika
SUPER,SUPER,SUPER,PYCHA
dodany: 2011-09-24 19:43:51, przez: JOLA
Ludzie! Te rogaliki to niebo w gębie.Piekłem różne rogaliki,ale te pobiły wszystkie inne.Zrobiłem je z masą orzechową,przepyszne.
dodany: 2011-09-22 14:11:56, przez: Mirosław
właśnie upiekłam robiłam z marmoladą, dżemem brzoskwiniowym i truskawkowym i muszę przyznać że jak na pierwszy raz to wyszły rewelacyjnie!!! przepisa naprawdę prosty i godny pochwały!!!
dodany: 2011-08-18 20:06:51, przez: natalia
właśnie robię...nie wiem jak wyjdą bo pierwszy raz robię rogaliki... ale mam nadzeję że będą pyszne. napisze jak skończę.
dodany: 2011-08-18 16:17:23, przez: natalia
Jak dlugo piec?
dodany: 2011-08-10 13:16:13, przez: Magda
Już kilka razy piekłam te rogaliki i stwierdzam, że wreszcie należy się pochwała:D Cała rodzina szaleje na ich punkcie! Okazuje się, że ciasto drożdżowe to nie taka straszna rzecz :)
dodany: 2011-07-19 12:05:16, przez: KatBa
Rogaliki są rewelacyjne! Robiłam z nutellą w środku. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki smaruję jajkiem (wcześniej ubijam widelcem i pędzlem smaruje). Ładnie wówczas wyglądają! Można je dodatkowo posypać cukrem brązowym i włożyć do piekarnika. Lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier ! (cukier puder, odrobina wody) Pyszności! moje dziecko powiedziało,ze są to rogaliki najsmaczniejsze na całym świecie :-)
dodany: 2011-06-02 15:44:36, przez: Monika
ja nie wiem dlaczego ale twarde mi wyszly,i w spaku nie ciekawe
dodany: 2011-06-01 13:52:16, przez: mmmmmmmmmm
Kochani do mąki poprostu wlewa się gorące mleko i czeka się aż wystygnie :) oto i cala filozofia :) :) :)
dodany: 2011-05-16 16:18:19, przez: Basia
Dziwicie sie ze pytamy o zaparzanie maki,ale te madrale ktore niby wiedza nie odpowiedzieli jak to zrobic.Zalac goracym mlekiem to rozumiem i tak zrobilam ,ale wyszly grudki.Pytamy,jak powinno byc z grudkami, czy Wam wychodzi inaczej.Proste pyanie i oczekuje prostej odpowiedzi a nie wymadrzania sie.Po to chyba jest ta dyskusja.Dziekuje za odpowiedz
dodany: 2011-04-05 17:58:37, przez: Jola
Zamiast marmolady wkładam do środka kostkę gorzkiej czekolady, smakują wybornie!
dodany: 2011-04-05 17:41:46, przez: angel
pierwszy raz robiłam rogaliki, wyszly pyyyszne miekkie pięknie wyrosły. Przed pieczeniem posmarowałam rozbełtanym jajkiem dzięki temu miały piękny kolor :) polecam wypróbowanie przepisu, bo warto. Wyszlo mi z tych proporcji ok 40 rogalików.
dodany: 2011-03-30 17:07:27, przez: ja
Na pewno smaczne :)) Muszę to wupróbow1ać1 Mój brzdąc bedzie zachwycony a zreszta maz tez
dodany: 2011-03-12 15:29:09, przez: :)))
chciałam jeszcze dodać ,że mam w piecu ciasto z powidłami z tego przepisu.Przepis jest rewelacyjny.Ja ciasta nie zaparzałam,tylko wlałam na koniec wyrobienia letni tłuszcz i wyrobiłam.
dodany: 2011-03-01 19:40:07, przez: smakoszka
WLasnie skonczyłam piec,są pulchne iciepłe ale wyglądają pyszne.Będę piekła zawsze z tego przepisu,bo naprawde są piękne.
dodany: 2011-03-01 19:29:18, przez: smakoszka
delicjous pycha z pewnoscia kiedys wyprobuje przepisu
dodany: 2011-02-26 14:13:08, przez: aleksandra
Robiłam je przedwczoraj i robię dzisiaj. Nie wiem jak Wy zaparzacie ale ja po protu gorące mleko z tłuszczem wlewam do mąki i mieszam . Jak wystygnie dodaję całą reszte. Mi wyszły przepyszne !!!! Przepis naprawdę bardzo prosty a rogaliki PALCE LIZAC !!!
dodany: 2011-02-25 09:21:16, przez: Ela K
naprawdę pyszne te rogaliki.. mniam mniam polecam ten przepis!!
dodany: 2011-02-20 17:48:25, przez: Magda.UK.
świetny przepis,zrobiłam je dzisiaj i już ich nie ma.Rewelacja
dodany: 2011-02-17 19:42:50, przez: pepka
Przepis wspaniały super szybki robiłam je z moją 10 letnią córką i wszystkim smakowały> Więcej takich przepisów>
dodany: 2011-02-16 14:25:03, przez: Gosia i Martynka
robie o wiele lepsze
dodany: 2011-02-14 15:13:10, przez: maria
Właśnie je zrobiłam i ... cudo:) Cała moja rodzinka jest zachwycona. Są pulchniutkie, mięciutkie i pyszne. Zrobiłam z połowy ilości składników ale i tak dużo wyszło bo aż 15 średniej wielkości. Część z jagodami i lukrem a reszta jabłkiem i cynamonem. Zrobiłam je zaledwie 20 min temu a juz połowy nie ma i gdybym postawiła je na stole juz by wogóle nie było takie są smaczne... zaznaczę że są to moje pierwsze rogaliki jakie w życiu zrobiłam i na pewno nie ostatnie:)
dodany: 2011-02-09 19:24:53, przez: Basia
robiłam je drugi raz i wyszły rzeczywiście bardzo smaczne
dodany: 2011-02-04 13:03:57, przez: marysia
mnie takie puszyste nie wyszły nie wiem dlaczego może za krótko wyrabiałam ciasto?
dodany: 2011-02-01 15:40:53, przez: marysia
Fantastyczne !
dodany: 2011-01-29 15:16:40, przez: Jus tyna / ; *
a do czego ta sol
dodany: 2011-01-25 17:14:38, przez: xxx
próbuję je robić
dodany: 2011-01-13 12:46:28, przez: bożena
Rogaliki są łatwe i pyszne.Wykorzystuję to ciasto zaparzane do makowców.Nigdy mi się nie udawały a teraz jestem mistrzynią makowców!!!!
dodany: 2010-12-22 16:42:10, przez: Kasia
Mhmmm wyśmienite xD
dodany: 2010-12-11 18:12:22, przez: Nieznajomy
Jej jaka pychotka,właśnie dopiekają się kolejne.
dodany: 2010-11-28 16:32:28, przez: Stanisław
Znakomite ,palce lizac!!!!!!!!!!
dodany: 2010-11-20 20:10:08, przez: Grazyna
one są przepyszne! polecam
dodany: 2010-11-17 18:37:58, przez: Marta
Czy może mi ktoś powiedzieć ile sztuk rogalików wychodzi z takiej porcji jak w przepisie???????????????
dodany: 2010-11-09 14:24:38, przez: czqarnulka
ja dzisiaj zabieram się do ich pieczenia ale mam pyt.ile takich rogalikow wychodzi ztej porcji ?
dodany: 2010-10-20 09:17:26, przez: S...
sa super robie je juz kolejny raz przepis rewelacja szybko sprawnie ;-)))))
dodany: 2010-09-14 17:32:08, przez: Dominika
na prawde pyszne:))
dodany: 2010-08-26 16:10:35, przez: lala
z takim przepisem życie wydaje się prostsze.rewelka.Przerobiłam już z 10 przepisów,ale ten...to jest właśnie to.Pychota
dodany: 2010-06-11 21:53:31, przez: Grażka
mniemam ze jest jak byc powinno:) 10 dag czyli 100 g
dodany: 2010-03-06 09:59:12, przez: angela
Mniemam, że w przepisie powinno być 10 g drożdży :))
dodany: 2010-02-25 13:59:06, przez: Tobiasz
robiłam były pyszne a jeszcze lepsze z kremem czekoladowym i białym serem,pychaaaaaaaaa
dodany: 2010-02-17 13:38:42, przez: sabix
SUPER!!!!! TE PĄCZKI
dodany: 2010-02-10 21:33:31, przez: LUDI
elo
dodany: 2009-12-29 11:34:01, przez: majster
oczywiście wyszukiwarki google:):):):):):):):):):):):):):):)::):):):):):):):):)
dodany: 2009-12-24 00:00:23, przez: mistrz
spoko ludzie o tym zaparzaniu mąki to był kit wszystkich z góry przeprszam!!!! Prosze się do niego nie stosować a jak ktoś się chce dowiedzieć jak się mąke zaparza to zapraszam do wyszukiwarki go. A to co napisałem wcześniej to były całkowite bzdury jeżeli nie chcecie stracić czasu to nie stosujcie się do komentarza podemną.
dodany: 2009-12-23 23:57:38, przez: mistrz
mąke zaparza się tak. Najpierw trzeba do naczynia wsypać kilo mąki a póżniej zalać ją 1,5l mleka o temp. 82 stopnie i czekać co najmniej 24 godziny.
dodany: 2009-12-23 23:51:14, przez: mistrz
czy mógłby ktoś wreszcie wyjaśnić w jakiej temperaturze zaparza się tą mąkę bo wszyscy fachowcóją ale nikt nie potrafi wyjaśńić jak to się robi.Nie wiem czy wrzącym mlekiem czy może lekko przestudzonym.Podajcie temperaturę proszę!
dodany: 2009-12-22 21:52:28, przez: początkujący
Mój chłopak właśnie robi rogaliki, mniam mniam :)
dodany: 2009-12-07 19:24:11, przez: Sylwia
proponuje nie zaparzac ciasta wtedy rogaliki maja ultra delikatne puszyste wnetrze. gdy zaparzylem ciasto rogaliki byly w srodku twardawe.
dodany: 2009-11-24 03:09:59, przez: marcin
Witam.Ja,tak jak robiły to moje babcie i mama,drozdżowe ciasto wkładam do michy z zimną wodą.Po wypłynięciu formuje niego rogaliki,robie roladę z makiem i co tam jeszcze chcę.Polecam topione ciasto drożdżowe.Przepis taki sam.
dodany: 2009-11-05 18:17:29, przez: Ewa
Rogaliki z tego przepisu są pyszne. Nie bójcie się zaparzać mąki gorącym mlekiem. Tak samo robi się ciasto do pierogów, tzn też się zaparza gorącą np wodą.Po ostygnięciu wyrabia się ciasto...
dodany: 2009-10-26 21:24:57, przez: Lucyna
Upiekłam i na prawdę są pyszne
dodany: 2009-10-24 12:11:25, przez: Patrycja
No to jak takie pyszne biore sie dzis za te rogale!
dodany: 2009-10-24 11:17:55, przez: BEJBE
zaraz się biorę za pieczenie ;0)
dodany: 2009-10-23 13:23:29, przez: Patrycja
W cistach takich jak (c. parzone piernikowe i drożdżowe) stosowane jest zaparzanie mąki w celu lepszego skleikowaniu się skrobi co sprawia że ciasto jest trwalsze i lepiej się je wałkuje. Pozdrawiam !
dodany: 2009-10-20 21:18:05, przez: Przemek
W cistach takich jak (c. parzone piernikowe i drożdżowe) stosowane jest zaparzanie mąki w celu lepszego skleikowaniu się skrobi co sprawia że ciasto jest trwalsze i lepiej się je wałkuje. Pozdrawiam !
dodany: 2009-10-20 20:03:34, przez: Przemek
Mleko do drożdży przy metodzie jednofazowej podgrzewamy do temperatury max. 40 stopni C
dodany: 2009-10-20 19:54:07, przez: Przemek
Witajcie ! Jestem uczniem Technikum Gastronomicznym o profilu kucharz właśnie jestem na trzecim roku. Spróbowałem Twojego przepisu i naprawdę są pyszne.Dodaje jednak że można je posypać cukrem pudrem jak i posypać bakaliami i zalać gęstą zawiesiną z lukru oraz sporządzić polewę czekoladową i rozprowadzić ją ! ;)) Polecam innym ! 5+ ;))
dodany: 2009-10-20 19:32:47, przez: Przemek
jestem początkującym "wypiekaczem" ale wyszły za 1 razem! Moja 15 miesięczna córeczka je uwielbia, jak cała rodzina. Robię je z domowymi powidłami śliwkowymi
dodany: 2009-10-19 08:56:30, przez: Beata
podawajcie przepisy nie w dekagramach tylko np. pól kostki drożdży lub całą kostke ...
dodany: 2009-10-10 20:08:24, przez: L.C
rogaliki naprawdę super palce lizać
dodany: 2009-08-16 17:09:34, przez: Edyta
Stado baranów! Jak jest napisane zaparzyć, to należy mąkę zaparzyć! Rogaliki rewelacyjne!!!
dodany: 2009-08-05 15:17:39, przez: piekarniak
mleko do drozdzy dodajemy chlodne czy letnie?,ile sie piecze te rogaliki?
dodany: 2009-08-03 16:00:39, przez: Sara
ja właśnie teraz je dałam do wyrośnięcia i zobaczymy czy mi wyjda!!! pozdrawiam wszystkich :)
dodany: 2009-07-25 18:56:41, przez: gosia
Naprawde wspaniałe rogaliki bardzo łatwy przepis a rogale palce lizac już zapisalem przepis.Smacznego:)
dodany: 2009-07-24 14:35:02, przez: Sebastian 14 lat:)
Próbowałam już wielu przepisów z internetu na "pyszne" rogaliki drożdżowe i zawsze im czegoś w smaku brakowało, dopóki nie trafiłam na tę stronę. Naprawdę REWELACJA:)!! Są puszyste, pięknie rosną w piekarniku i smakują bosko:) Wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać szczyptą cukru, dzięki czemu wyglądają i są jeszcze smaczniejsze jeśli to możliwe:) Naprawdę świetny przepis, gratuluję;)
dodany: 2009-06-29 11:51:36, przez: Magda
kazdy robi inaczej nie rozumiem po co te glupie komentarze do dziewczyn co nie potrafia zaparzac make w kazdym rejonie jest inaczej. a co do rogala jutro sie za niego biore
dodany: 2009-06-18 19:53:09, przez: Klaudia
jak sama nazwa mówi rogaliki wyszły przepszyszne! naprawde polecaam ten przepis. Łatwe i smaczne :)
dodany: 2009-06-16 23:07:51, przez: Anjja
jejku nie wszyscy slyszeli sformuowanie zaparzac make stad tyle pytan a to wlasnie tylko zalanie jej czyms cieplym co do MARYSI nie kazda matka robi wszytskow kuchni i uczy corki czy cos wiec sie nie wymadrzaj
dodany: 2009-05-27 15:24:00, przez: zla