likier amaretto lub rum 50 ml (w wersji dla dzieci można pominąć lub zastąpić mocną herbatą)
biszkopciki podłużne 20 dag
serek mascarpone 75 dag
żółtko 6 szt
Przygotowanie:
Żółtka wbij do rondelka i ustaw go w większym naczyniu z wrzątkiem. Całość podgrzewaj na małym ogniu, stopniowo dosypując połowę cukru i ubijając, aż powstanie gęsty, gładki krem.
Serek mascarpone zmiksuj z resztą cukru pudru, połącz z masą żółtkową. Smak masy serowej będzie bardziej delikatny, jeśli dodamy do niej sztywną pianę ubitą z 4-6 białek. Pamiętać, żeby mieszać bardzo ostrożnie, inaczej piana się porwie, krem straci puszystość.
Na dnie głębokiej prostokątnej blaszki (20x30cm) rozłóż ciasno 1/3 biszkopcików. Przykryj 1/3 kremu. Resztę ciastek skrop kawą (najlepiej zaparzonej w ekspresie) wymieszaną z amaretto lub rumem. Układaj na przemian warstwy biszkoptów i masy serowej, aż do wyczerpania składników. (ostatnią warstwą powinien być krem).
Gotowe ciasto odstawić na co najmniej 4h ( a najlepiej na całą noc)do lodówki. Przed podaniem oprósz wierzch kakao przez sitko. Ja jeszcze przed podaniem kroje na kawałki i dekoruje rurkami waflowymi.
Komentarze
pyszne i stosunkowo łatwe w wykonaniu :) Polecam!
dodany: 2012-01-07 20:59:07, przez: m:)
pyszności !!!!!!!!
dodany: 2009-12-21 13:08:37, przez: Gosia
I wyszło, goście zachwycenio :) dzięki!!!!!!!!
dodany: 2009-08-06 23:43:44, przez: ola
super przepis nigdy czegos takiego nie jadłysmy bomba:)
dodany: 2009-08-06 12:29:25, przez: ola i justyna
no robie to własnie, ciekawe czy wyjdzie
dodany: 2009-08-03 22:14:44, przez: ola
dla mnie bomba, nigdy nie pomyslałaby ze to takie proste, dzieki :)
dodany: 2009-06-07 16:40:41, przez: magda