To odwieczny przysmak maluchów, już niejeden niejadek zamawiał dokładkę klusek. Jedni wolą "same" inni mają swój ulubione sos. Pełna dowolność!
Składniki:
-
50 g świeżych drożdży
-
1 szklanka mleka
-
2 łyżki oleju
-
3 łyżki cukru
-
1 cukier waniliowy
-
3 szklanki mąki pszennej
-
2 żółtka
-
0,5 łyżeczki soli
-
do środka: konfitura lub krem czekoladowy ze słoika
-
masło do polania gotowych klusek
Przygotowanie:
-
W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.
-
Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.
-
Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąc na stolnicę i lekko zarobić. Ciasto podzielić na połowę, część odłożyć do miski, część rozwałkować.
-
Na połowie rozwałkowanego ciasta zaznaczyć lekko krążki szeroką szklanką, na środku kłaść łyżeczką nadzienie. Z drugiej połowy tą samą szklanką wyciąć kółka, przykryć nimi ciasto z nadzieniem lekko naciągając. Wycinać szklanką kluski.
-
Nalać wodę do szerokiego rondla, przykryć go gazą albo ściereczką, obwiązać ją dookoła nitką. Kiedy woda się zagotuje zmniejszyć ogień, kłaść po cztery kluski, przykryć pokrywką. Gotować na parze 7 minut, podawać od razu, polane stopionym masłem lub sosem owocowym, czekoladą.
Komentarze
Wierzę pani Sarze, że rewelacyjne i przepis ten wyślę siostrze z Tarnowa do wypróbowania, ona jest specką od tego typu potraw.
dodany: 2010-02-18 05:13:24, przez: Mr. George
Witam...to rewelacyjna potrawa,ktora zasmakowala calej naszej rodzinie.Latwosc jej wykonania zaskoczyla mnie.Naprawde polecam.
dodany: 2009-07-31 19:29:56, przez: Sara