Warszawa

Kluski na parze

Kluski na parze

To odwieczny przysmak maluchów, już niejeden niejadek zamawiał dokładkę klusek. Jedni wolą "same" inni mają swój ulubione sos. Pełna dowolność!

 

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • do środka: konfitura lub krem czekoladowy ze słoika
  • masło do polania gotowych klusek 
     

Przygotowanie:

  1. W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.
  2. Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.
  3. Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąc na stolnicę i lekko zarobić. Ciasto podzielić na połowę, część odłożyć do miski, część rozwałkować.
  4. Na połowie rozwałkowanego ciasta zaznaczyć lekko krążki szeroką szklanką, na środku kłaść łyżeczką nadzienie. Z drugiej połowy tą samą szklanką wyciąć kółka, przykryć nimi ciasto z nadzieniem lekko naciągając. Wycinać szklanką kluski.
  5. Nalać wodę do szerokiego rondla, przykryć go gazą albo ściereczką, obwiązać ją dookoła nitką. Kiedy woda się zagotuje zmniejszyć ogień, kłaść po cztery kluski, przykryć pokrywką. Gotować na parze 7 minut, podawać od razu, polane stopionym masłem lub sosem owocowym, czekoladą.
     
 

Komentarze

Wierzę pani Sarze, że rewelacyjne i przepis ten wyślę siostrze z Tarnowa do wypróbowania, ona jest specką od tego typu potraw.

dodany: 2010-02-18 05:13:24, przez: Mr. George

Witam...to rewelacyjna potrawa,ktora zasmakowala calej naszej rodzinie.Latwosc jej wykonania zaskoczyla mnie.Naprawde polecam.

dodany: 2009-07-31 19:29:56, przez: Sara

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć