Warszawa

Musaka

Musaka

 

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 60 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • łyżka oregano
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

  1. Bakłażany umyć, pokroić na plastry grubości 1 cm.
  2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na patelni. Przyprawić.
  3. Bakłażany obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować resztką oleju. Ułożyć w nim warstwy bakłażanów i mięsa, na wierzchu bakłażany.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 min.
  6. Na 10 min. przed końcem pieczenia ułożyć na wierzchu pomidorki koktailowe. 
 

Komentarze

To mięso mielone daje się surowe czy wcześniej podsmażone?

dodany: 2011-06-22 23:55:19, przez: Beata

fajne, proste danie...to mi się podoba, napewno jutro zrobię to dzieciom:)

dodany: 2009-06-22 23:07:29, przez: marzena

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć