Warszawa

Francuskie purée z groszku

Francuskie purée z groszku

Dla dzieci od 6-7 miesiąca życia


Wystarcza na 2 małe porcje
Nadaje się do zamrożenia

 

Składniki:

  • 1/4 cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
  • odrobina (15g) masła bez dodatku soli
  • 1/2 filiżanki mrożonego groszku
  • kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
  • 1 filiżanka wody
  • 1 łyżka kremówki

 

Wykonanie:

  1. Podsmaż cebulę na rozgrzanym maśle przez 1 minutę, dodaj groszek
  2. i sałatę i podsmaż lekko przez 1-2 minuty.
  3. Dodaj wodę, szybko doprowadź do wrzenia i gotuj aż groszek będzie
  4. bardzo miękki. Zdejmij z ognia, zmiksuj na bardzo gładką masę. Wymieszaj
  5. ze śmietanką.
     

 

"Kiążka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć