Warszawa

Krucha jagnięcina w garnku

Krucha jagnięcina w garnku

Podawaj z gotowanymi młodymi ziemniakami.

 

Od 9 miesiąca (zgniecione)
Wystarcza na 4-6 porcji
Nie nadaje się do zamrożenia

 

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała łopatka jagnięca (ok. 1 kg)
  • 1 łyżka deserowa octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki galaretki z czerwonych porzeczek
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 mały ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
  • 3 cukinie, pokrojone w słupki

 

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 170°C/150°C z termoobiegiem/ piekarnik gazowy
  2. poziom 3. W naczyniu do zapiekania rozgrzej oliwę i kiedy będzie już
  3. gorąca, włóż jagnięcinę skórką do dołu. Smaż przez kilka minut aż skórka
  4. zacznie brązowieć, obróć i smaż przez kolejnych kilka minut.
  5. Dodaj ocet, galaretkę z czerwonej porzeczki, pomidory, czosnek i doprowadź
  6. do wrzenia. Przykryj pokrywą i przenieś do rozgrzanego piekarnika.
  7. Piecz przez 2 godziny lub do czasu, gdy mięso dobrze zmięknie.
  8. 10 minut przed zakończeniem pieczenia dodaj cukinie.
  9. Jagnięcinę wyłóż na podgrzany talerz. Mięso pokrój w plastry lub odcinaj
  10. kawałkami.
     

 

"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć