Podawaj z gotowanymi młodymi ziemniakami.
Od 9 miesiąca (zgniecione)
Wystarcza na 4-6 porcji
Nie nadaje się do zamrożenia
Składniki:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 mała łopatka jagnięca (ok. 1 kg)
-
1 łyżka deserowa octu balsamicznego
-
2 łyżeczki galaretki z czerwonych porzeczek
-
400g krojonych pomidorów z puszki
-
1 mały ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
-
3 cukinie, pokrojone w słupki
Wykonanie:
-
Piekarnik rozgrzej do 170°C/150°C z termoobiegiem/ piekarnik gazowy
-
poziom 3. W naczyniu do zapiekania rozgrzej oliwę i kiedy będzie już
-
gorąca, włóż jagnięcinę skórką do dołu. Smaż przez kilka minut aż skórka
-
zacznie brązowieć, obróć i smaż przez kolejnych kilka minut.
-
Dodaj ocet, galaretkę z czerwonej porzeczki, pomidory, czosnek i doprowadź
-
do wrzenia. Przykryj pokrywą i przenieś do rozgrzanego piekarnika.
-
Piecz przez 2 godziny lub do czasu, gdy mięso dobrze zmięknie.
-
10 minut przed zakończeniem pieczenia dodaj cukinie.
-
Jagnięcinę wyłóż na podgrzany talerz. Mięso pokrój w plastry lub odcinaj
-
kawałkami.
"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford