Ta potrawa idealnie nadaje się do zamrażania (podzielona na mniejsze
porcje po ugotowaniu) i odgrzewania zgodnie z zapotrzebowaniem.
Przed podaniem należy umieścić ją na chwilę pod grillem, by nabrała
złotobrązowego koloru.
Od 9 miesiąca (zgnieciona)
Wystarcza na 6-8 porcji
Nadaje się do zamrożenia
Składniki:
-
50g masła bez zawartości soli
-
2 pory, umyte i pokrojone w cienkie plastry
-
1 cukinia, posiekana
-
2 duże filety z kurczaka, pozbawione skórki i pokrojone w kostkę
-
50g mąki uniwersalnej
-
600ml pełnego mleka
-
1 łyżka musztardy ziarnistej
-
6 plastrów lasagne
-
2 łyżki świeżo startego parmezanu
Wykonanie:
-
Piekarnik rozgrzej do 180°C/160°C z termoobiegiem/piekarnik gazowy
-
poziom 4. Masło roztop w dużym rondlu lub patelni, dodaj pory
-
i podsmaż do miękkości.
-
Dodaj cukinię i kurczaka, smaż przez kilka minut aż kurczak się zrumieni.
-
Dodaj mąkę i smaż jeszcze przez minutę, ciągle mieszając.
-
Odstaw z kuchenki. Małymi porcjami dodaj mleko, ciągle mieszając,
-
aż sos nabierze gładkiej konsystencji. Postaw ponownie na kuchence
-
i powoli zagotuj, ciągle mieszając. Pozostaw na wolnym ogniu przez
-
dwie minuty. Dodaj musztardę i odstaw.
-
Kwadratowe lub prostokątne naczynie do pieczenia, głębokie na ok.
-
7,5 cm posmaruj małą ilością oliwy. Układaj naprzemian warstwę kurczaka
-
i plastrów lasagne, zaczynając od warstwy kurczaka a kończąc
-
na lasagne. Kawałki kurczaka nabieraj łyżką cedzakową, by sos pozostał
-
w rondlu.
-
Tak przygotowaną zapiekankę polej pozostałym sosem, posyp startym
-
parmezanem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut
-
na złotobrązowy kolor.
"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford
Komentarze
było pyszne zartowałem
dodany: 2009-11-01 13:10:14, przez: maks
mówie wam palce rzygac
dodany: 2009-11-01 13:09:32, przez: maks
zjadłem i omało sie nie zerzygałem
dodany: 2009-11-01 13:08:49, przez: maks