Warszawa

Lasagne z kurczakiem i porami

Lasagne z kurczakiem i porami

Ta potrawa idealnie nadaje się do zamrażania (podzielona na mniejsze
porcje po ugotowaniu) i odgrzewania zgodnie z zapotrzebowaniem.

 


Przed podaniem należy umieścić ją na chwilę pod grillem, by nabrała
złotobrązowego koloru.

 

Od 9 miesiąca (zgnieciona)
Wystarcza na 6-8 porcji
Nadaje się do zamrożenia

 

 

Składniki:

  • 50g masła bez zawartości soli
  • 2 pory, umyte i pokrojone w cienkie plastry
  • 1 cukinia, posiekana
  • 2 duże filety z kurczaka, pozbawione skórki i pokrojone w kostkę
  • 50g mąki uniwersalnej
  • 600ml pełnego mleka
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 6 plastrów lasagne
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu

 

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C/160°C z termoobiegiem/piekarnik gazowy
  2. poziom 4. Masło roztop w dużym rondlu lub patelni, dodaj pory
  3. i podsmaż do miękkości.
  4. Dodaj cukinię i kurczaka, smaż przez kilka minut aż kurczak się zrumieni.
  5. Dodaj mąkę i smaż jeszcze przez minutę, ciągle mieszając.
  6. Odstaw z kuchenki. Małymi porcjami dodaj mleko, ciągle mieszając,
  7. aż sos nabierze gładkiej konsystencji. Postaw ponownie na kuchence
  8. i powoli zagotuj, ciągle mieszając. Pozostaw na wolnym ogniu przez
  9. dwie minuty. Dodaj musztardę i odstaw.
  10. Kwadratowe lub prostokątne naczynie do pieczenia, głębokie na ok.
  11. 7,5 cm posmaruj małą ilością oliwy. Układaj naprzemian warstwę kurczaka
  12. i plastrów lasagne, zaczynając od warstwy kurczaka a kończąc
  13. na lasagne. Kawałki kurczaka nabieraj łyżką cedzakową, by sos pozostał
  14. w rondlu.
  15. Tak przygotowaną zapiekankę polej pozostałym sosem, posyp startym
  16. parmezanem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut
  17. na złotobrązowy kolor.
     

 

"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford

 

Komentarze

było pyszne zartowałem

dodany: 2009-11-01 13:10:14, przez: maks

mówie wam palce rzygac

dodany: 2009-11-01 13:09:32, przez: maks

zjadłem i omało sie nie zerzygałem

dodany: 2009-11-01 13:08:49, przez: maks

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć