Połączenie ryby i pysznego sosu to wspaniały sposób na dostarczenie
dziecku odżywczego, pełnego energii posiłku.
Zamiast przygotowywać
sos serowy specjalnie do tej potrawy, możesz użyć rozmrożonych, podgrzanych
kostek (6-8 sztuk) przygotowanego wcześniej podstawowego
sosu serowego.
Od 6-7 miesiąca (przetarty)
Od 9 miesiąca (zgnieciony)
Wystarcza na 3-6 porcji
Nadaje się do zamrożenia
Składniki:
-
225g filetów z dorsza, pozbawionych skóry i ości
-
15g masła bez dodatku soli
-
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
-
150g brokuł, pociętych w różyczki
Do przygotowania sosu serowego:
-
25g masła bez zawartości soli
-
1 płaska łyżka mąki uniwersalnej
-
300ml pełnego mleka
-
50g startego łagodnego sera Cheddar
-
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z termoobiegiem/piekarnik gazowy
-
poziom 6. Umieść filet z dorsza na kawałku folii, nałóż punkciki masła,
-
skrop sokiem z cytryny i zawiń szczelnie folię. Włóż do rozgrzanego piekarnika
-
na 15 minut.
-
W międzyczasie ugotuj na parze brokuły przez 10 minut.
-
Przygotowanie sosu serowego: stop masło w rondlu z powłoką nieprzywierającą.
-
Wyłącz kuchenkę i powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
-
Włącz kuchenkę na poziom średni i dodawaj stopniowo mleko, ciągle
-
mieszając. Zredukuj temperaturę i gotuj przez około 10 minut lub aż
-
sos zgęstnieje.
-
Dodaj ser i gałkę muszkatołową i mieszaj na wolnym ogniu aż sos
-
uzyska jednolitą konsystencję.
-
Dla dzieci w wieku sześciu miesięcy przetrzyj rybę i brokuły na jednolitą
-
masę. Dla starszych dzieci, które mogą sobie poradzić z większymi
-
kawałkami, możesz je pognieść widelcem. Potem wymieszaj z sosem
"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford