Warszawa

Dorsz z sosem serowym i brokułami

Dorsz z sosem serowym i brokułami

Połączenie ryby i pysznego sosu to wspaniały sposób na dostarczenie
dziecku odżywczego, pełnego energii posiłku.

 

Zamiast przygotowywać
sos serowy specjalnie do tej potrawy, możesz użyć rozmrożonych, podgrzanych
kostek (6-8 sztuk) przygotowanego wcześniej podstawowego
sosu serowego.


Od 6-7 miesiąca (przetarty)
Od 9 miesiąca (zgnieciony)
Wystarcza na 3-6 porcji
Nadaje się do zamrożenia

 

Składniki:

  • 225g filetów z dorsza, pozbawionych skóry i ości
  • 15g masła bez dodatku soli
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • 150g brokuł, pociętych w różyczki

 

Do przygotowania sosu serowego:

  • 25g masła bez zawartości soli
  • 1 płaska łyżka mąki uniwersalnej
  • 300ml pełnego mleka
  • 50g startego łagodnego sera Cheddar
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

 

Wykonanie:

 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z termoobiegiem/piekarnik gazowy
  2. poziom 6. Umieść filet z dorsza na kawałku folii, nałóż punkciki masła,
  3. skrop sokiem z cytryny i zawiń szczelnie folię. Włóż do rozgrzanego piekarnika
  4. na 15 minut.
  5. W międzyczasie ugotuj na parze brokuły przez 10 minut.
  6. Przygotowanie sosu serowego: stop masło w rondlu z powłoką nieprzywierającą.
  7. Wyłącz kuchenkę i powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
  8. Włącz kuchenkę na poziom średni i dodawaj stopniowo mleko, ciągle
  9. mieszając. Zredukuj temperaturę i gotuj przez około 10 minut lub aż
  10. sos zgęstnieje.
  11. Dodaj ser i gałkę muszkatołową i mieszaj na wolnym ogniu aż sos
  12. uzyska jednolitą konsystencję.
  13. Dla dzieci w wieku sześciu miesięcy przetrzyj rybę i brokuły na jednolitą
  14. masę. Dla starszych dzieci, które mogą sobie poradzić z większymi
  15. kawałkami, możesz je pognieść widelcem. Potem wymieszaj z sosem

 

 

"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford
 

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć