Warszawa

Słodki bałwanek na zimowy poranek

Słodki bałwanek na zimowy poranek

Składniki:

  • twaróg biały ( kostka )
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • mąka ( około 0,5 szklanki )

 

 

Sposób przygotowania:

Kostkę twarogu rozgniatam widelcem. Dodaję 2 żółtka, szczyptę soli i mieszam. Białka ubijam oddzielnie i dodaję do reszty składników. Na końcu wsypujemy około pół szklanki mąki w celu uzyskania konsystencji ciasta. Masę nakładamy łyżką formując kształt bałwanka ( lub inny w zależności od potrzeb ) na rozgrzany olej i podpiekamy z obu stron na złoty kolor.

Bardzo dobre posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem.

 

 

Komentarze

jeszcze nigdy tego nie jadłam ale spróbuję pewnie pyszne

dodany: 2008-12-26 15:08:20, przez: Sylwunia

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć