Warszawa

Zupa cukiniowa z kurczakiem

Zupa cukiniowa z kurczakiem

Składniki:

 

  • 30 dag piersi kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki masła
  • 2 cukinie
  • 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka
  • 2 małe opakowania serka topionego
  • kilka strączków groszku cukrowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeże zioła

 

Przygotowanie:


Pierś kurczaka starannie umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstaw na 15 minut.


W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć mięso i smaż 5-7 minut na złoty kolor. Cukinie umyj i pokrój w półplasterki. Dodaj do mięsa razem z łyżką masła i smaż 5 minut.


Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki i pietruszkę w plasterki. Wrzuć do rondla i zalej litrem wody, gotuj 30 minut. Dodaj serki topione, wymieszaj. Wrzuć groszek. Gotuj 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Posyp ziołami i połącz z mięsem i cukinią.
 

 

Marika Piekut

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć