Warszawa

Sernik z kratką

Sernik z kratką

Kruche ciasto z masą serową. Idealne do zaserwowania po świątecznym obiedzie.

 

Składniki:


Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • Skórka otarta z pół cytryny

 

Masa serowa:

  • 1 kg sera śmietankowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ kostki margaryny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • Budyń śmietankowy
  • Skórka otarta z pół cytryny

 

Ponadto:

  • Tłuszcz do blachy
  • Jajko do posmarowania pasków

 

Wykonanie:

 

  1. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia,  zrobić wgłębienie. Dodać żółtka, margarynę  i skórkę cytrynową.  Wyrobić na gładką masę, przykryć, wstawić na godzinę do lodówki.
  2. Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć  papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt i wyłożyć dno blachy. Zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  3. Ser utrzeć na gładko z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać do masy jajka, dodać skórkę cytrynową. Margarynę stopić przełożyć do masy serowej z mlekiem w proszku. Na końcu dodać budyń i dokładnie wymieszać.
  4. Pozostałe ciasto  rozwałkować, wyciąć z niego cienkie paski. Masę serową wyłożyć na zapieczonym spodzie. Zrobić na niej kratkę z pasków ciasta. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec  50 minut w temperaturze 175 stopni.
  5. Pozostałe jajko rozmącić. Po 25 minutach pieczenia posmarować nim kratkę na serniku.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć