Kruche ciasto z masą serową. Idealne do zaserwowania po świątecznym obiedzie.
Składniki:
Ciasto:
-
3 szklanki mąki
-
5 żółtek
-
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 kostka margaryny
-
3 łyżki cukru
-
Skórka otarta z pół cytryny
Masa serowa:
-
1 kg sera śmietankowego
-
3 jajka
-
1 szklanka cukru
-
½ kostki margaryny
-
1 torebka cukru waniliowego
-
4 łyżki mleka w proszku
-
Budyń śmietankowy
-
Skórka otarta z pół cytryny
Ponadto:
-
Tłuszcz do blachy
-
Jajko do posmarowania pasków
Wykonanie:
-
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, zrobić wgłębienie. Dodać żółtka, margarynę i skórkę cytrynową. Wyrobić na gładką masę, przykryć, wstawić na godzinę do lodówki.
-
Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt i wyłożyć dno blachy. Zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
-
Ser utrzeć na gładko z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać do masy jajka, dodać skórkę cytrynową. Margarynę stopić przełożyć do masy serowej z mlekiem w proszku. Na końcu dodać budyń i dokładnie wymieszać.
-
Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć z niego cienkie paski. Masę serową wyłożyć na zapieczonym spodzie. Zrobić na niej kratkę z pasków ciasta. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temperaturze 175 stopni.
-
Pozostałe jajko rozmącić. Po 25 minutach pieczenia posmarować nim kratkę na serniku.