Warszawa

Ciasto drożdżowe z białym serem i morelami

Ciasto drożdżowe z białym serem i morelami

Ciasto jest pyszne i pięknie pachnie. Idealne do kawy lub herbaty.

 

Składniki:


Ciasto:

  • 10 dag drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki mleka

 

Masa serowa:

  • 50 dag białego sera
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 8 łyżek cukru
  • 1 kg moreli

 

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 10 dag masła

 

Przygotowanie:

  1. Składniki kruszonki szybko zagnieść, zawinąć w folię i schować do lodówki.
  2. Drożdże rozkruszyć do miski, dodać 4 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
  3. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do dużej miski. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Wymieszać, na koniec dodać ubite jajka i olej. Wyrabiać przez ok. 10 minut, następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. Ser zemleć, przełożyć do miski, dodać żółtko, cukier waniliowy i 8 łyżek cukru. Zmiksować na gładką masę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do formy, nałożyć masę serową i wyrównać. Morele umyć, osuszyć , przekroić na połówki i usunąć pestki. Owoce wyłóż na ser (skórką do dołu). Ciasto posyp kruszonką i wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180oC.

 

Ciasto jest pyszne i pięknie pachnie. Idealne do kawy lub herbaty. 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć