Ciasto jest pyszne i pięknie pachnie. Idealne do kawy lub herbaty.
Składniki:
Ciasto:
-
10 dag drożdży
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
1 szklanka cukru
-
4 szklanki mąki
-
4 jajka
-
1 szklanka oleju
-
¾ szklanki mleka
Masa serowa:
-
50 dag białego sera
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
1 żółtko
-
8 łyżek cukru
-
1 kg moreli
Kruszonka:
-
1 szklanka mąki
-
½ szklanki cukru
-
10 dag masła
Przygotowanie:
-
Składniki kruszonki szybko zagnieść, zawinąć w folię i schować do lodówki.
-
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać 4 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
-
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do dużej miski. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Wymieszać, na koniec dodać ubite jajka i olej. Wyrabiać przez ok. 10 minut, następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
-
Ser zemleć, przełożyć do miski, dodać żółtko, cukier waniliowy i 8 łyżek cukru. Zmiksować na gładką masę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do formy, nałożyć masę serową i wyrównać. Morele umyć, osuszyć , przekroić na połówki i usunąć pestki. Owoce wyłóż na ser (skórką do dołu). Ciasto posyp kruszonką i wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180oC.
Ciasto jest pyszne i pięknie pachnie. Idealne do kawy lub herbaty.