Warszawa

Pierogi ze szpinakiem okraszone koperkiem i płatkami migdałowymi

Pierogi ze szpinakiem okraszone koperkiem i płatkami migdałowymi

Smaczne i zdrowe. Polane roztopionym masłem i podane z płatkami migdałowymi oraz koperkiem.

 

Składniki:

 

  • 2 szklanki mąki
  • 120 g świeżego szpinaku
  • Ząbek czosnku
  • Ser mozarella
  • Masło
  • Koperek
  • Płatki migdałów
  • Sól, pieprz

 

Farsz:

 

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy przez 3 minuty na oliwie z oliwek. Dodajemy około 120g posiekanego szpinaku i smażymy, aż szpinak puści wodę. Następnie dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i smażymy 2-3 minuty.
  2. Na patelnię do gorącego i doprawionego szpinaku wrzucamy rozdrobniony ser mozarella, około połowę kuli. Mieszamy, aby ser rozpuścił się i połączył z masą szpinakową.


Ciasto:

 

  1. 2 szklanki mąki przesiewamy do dużej miski i dosypujemy łyżeczkę soli. Szklankę gorącej wody wlewamy powoli do mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Wyrabiamy dokładnie ciasto w misce uważając, żeby nie poparzyć się wrzątkiem.
  2. Po około 3 minutach wyrabiania przekładamy masę na czysty blat i ugniatamy ciasto przez kilka minut, aż wyrobimy jednolitą masę na pierogi. Ciasto powinno być maksymalnie wilgotne i puszyste, lekko lepiące się do rąk.
  3. Odrywamy kawałek ciasta od masy i rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy lub blacie kuchennym. Dobrze jest również posypać wałek mąką w razie gdyby ciasto przyklejało się nam podczas wałkowania. Pozostałą cześć ciasta zostawiamy w misce posypanej odrobiną mąki oraz przykrytej wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wysychało.


Nadziewanie:

  1. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy cienką szklanką kółka i nadziewamy ostudzonym szpinakowym farszem. Im cieńsze ciasto na pierogi tym lepiej.
  2. Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i osoloną wodę. Mieszamy, a kiedy wypłyną one na wierzch gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  3. Podajemy gorące polane roztopionym masłem, posypane lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i świeżym koperkiem. Smacznego!

 

Paulina Daniłowicz

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć