Smaczne i zdrowe. Polane roztopionym masłem i podane z płatkami migdałowymi oraz koperkiem.
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
120 g świeżego szpinaku
-
Ząbek czosnku
-
Ser mozarella
-
Masło
-
Koperek
-
Płatki migdałów
-
Sól, pieprz
Farsz:
-
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy przez 3 minuty na oliwie z oliwek. Dodajemy około 120g posiekanego szpinaku i smażymy, aż szpinak puści wodę. Następnie dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i smażymy 2-3 minuty.
-
Na patelnię do gorącego i doprawionego szpinaku wrzucamy rozdrobniony ser mozarella, około połowę kuli. Mieszamy, aby ser rozpuścił się i połączył z masą szpinakową.
Ciasto:
-
2 szklanki mąki przesiewamy do dużej miski i dosypujemy łyżeczkę soli. Szklankę gorącej wody wlewamy powoli do mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Wyrabiamy dokładnie ciasto w misce uważając, żeby nie poparzyć się wrzątkiem.
-
Po około 3 minutach wyrabiania przekładamy masę na czysty blat i ugniatamy ciasto przez kilka minut, aż wyrobimy jednolitą masę na pierogi. Ciasto powinno być maksymalnie wilgotne i puszyste, lekko lepiące się do rąk.
-
Odrywamy kawałek ciasta od masy i rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy lub blacie kuchennym. Dobrze jest również posypać wałek mąką w razie gdyby ciasto przyklejało się nam podczas wałkowania. Pozostałą cześć ciasta zostawiamy w misce posypanej odrobiną mąki oraz przykrytej wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wysychało.
Nadziewanie:
-
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy cienką szklanką kółka i nadziewamy ostudzonym szpinakowym farszem. Im cieńsze ciasto na pierogi tym lepiej.
-
Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i osoloną wodę. Mieszamy, a kiedy wypłyną one na wierzch gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
-
Podajemy gorące polane roztopionym masłem, posypane lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i świeżym koperkiem. Smacznego!
Paulina Daniłowicz