Warszawa

Tarta na cieście francuskim z mozarellą i pomidorkami koktajlowymi

Tarta na cieście francuskim z mozarellą i pomidorkami koktajlowymi

Idealny pomysł na piknik. Prosta do przygotowania i kolorowa tarta na cieście francuskim.

 

Składniki:

 

  • ciasto francuskie
  • roszponka
  • pomidorki koktajlowe
  • 2/3 jajka
  • śmietana 18 proc.
  • mozarella
  • feta
  • przyprawy (sól, pieprz, oregano, tymianek)

 

Przygotowanie:

 

Ciasto francuskie  rozwałkuj nadając kształt koła o średnicy większej niż średnica formy (w razie potrzeby ciasto można poprzycinać i poprzyklejać w innych miejscach). Ciastem wyłóż spód i boki formy, lekko nakłuj je widelcem na całej powierzchni. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw ciasto na ok. 5 minut.

W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę oraz przyprawy, połowę startej mozarelli i połowę pokruszonej fety. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała gładka masa.

 

Na podpieczonym cieście połóż liście roszponki i pomidorki koktajlowe przekrojone na  ćwiartki. Całość zalej masą z miski. Na wierzchu ułóż jeszcze kilka pomidorków, listów roszponki i posyp resztą mozarelli i fety.

 

Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut (aż masa zastygnie, tak aby móc ją pokroić).

 

Smacznego :)

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć