Idealny pomysł na piknik. Prosta do przygotowania i kolorowa tarta na cieście francuskim.
Składniki:
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkuj nadając kształt koła o średnicy większej niż średnica formy (w razie potrzeby ciasto można poprzycinać i poprzyklejać w innych miejscach). Ciastem wyłóż spód i boki formy, lekko nakłuj je widelcem na całej powierzchni. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw ciasto na ok. 5 minut.
W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę oraz przyprawy, połowę startej mozarelli i połowę pokruszonej fety. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała gładka masa.
Na podpieczonym cieście połóż liście roszponki i pomidorki koktajlowe przekrojone na ćwiartki. Całość zalej masą z miski. Na wierzchu ułóż jeszcze kilka pomidorków, listów roszponki i posyp resztą mozarelli i fety.
Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut (aż masa zastygnie, tak aby móc ją pokroić).
Smacznego :)