Składniki:
Wykonanie:
Z kurczaka zdejmujemy skórę (z jak największą ilością mięsa). Odcinamy udka i skrzydełka (możemy zużyć do innych potraw). Korpus z resztkami mięsa gotujemy w wywarze warzywnym do miękkości. Obieramy mięso z kości, dodajemy namoczoną wcześniej w mleku bułkę i mielimy w maszynce. Dodajemy surowe jajko, przyprawy, dużą ilość drobno posiekanej natki pietruszki oraz podsmażone pieczarki. Mieszamy.
Wcześniej zdjętą skórę z mięsem nacieramy przyprawami i zszywamy (zszywamy miejsca po udkach i skrzydełkach).
Nadziewamy farszem i zszywamy. Po wierzchu posypujemy dowolnymi przyprawami (np. majerankiem, pieprzem, papryką) i pieczemy około 1 godziny. Gdy kurczak wystygnie wkładamy go do torebki foliowej i następnie na całą noc do lodówki. Na drugi dzień nadaje się do pokrojenia na półmisek.
mama Ewa