Warszawa

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany

Składniki:

 

  • kurczak 1 szt
  • jajko 1 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • vegeta
  • pieprz
  • czerstwa mała bułeczka 1 szt
  • pieczarki 20 dag

 

Wykonanie:

 

Z kurczaka zdejmujemy skórę (z jak największą ilością mięsa). Odcinamy udka i skrzydełka (możemy zużyć do innych potraw). Korpus z resztkami mięsa gotujemy w wywarze warzywnym do miękkości. Obieramy mięso z kości, dodajemy namoczoną wcześniej w mleku bułkę i mielimy w maszynce. Dodajemy surowe jajko, przyprawy, dużą ilość drobno posiekanej natki pietruszki  oraz podsmażone pieczarki. Mieszamy.


Wcześniej zdjętą skórę z mięsem nacieramy przyprawami i zszywamy (zszywamy miejsca po udkach i skrzydełkach).


Nadziewamy farszem i zszywamy. Po wierzchu posypujemy dowolnymi przyprawami (np. majerankiem, pieprzem, papryką)  i pieczemy około 1 godziny. Gdy kurczak wystygnie wkładamy go do torebki foliowej i następnie na całą noc do lodówki. Na drugi dzień nadaje się do pokrojenia na półmisek.

 

mama Ewa

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć