Warszawa

Serduszko z malinami

Serduszko z malinami

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Jajko
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki jogurtu
  • 2 łyżki miodu
  • Pół rozpuszczonej mlecznej czekolady
  • Płaska łyżka kakao
  • 2 szklanki malin
  • 100 ml kremówki 36%
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 22%
  • 2 łyżki cukru
  • ½ cytryny
  • Listki mięty

 

Przygotowanie:

  • Umyj starannie jajko i wbij do misy miksera. Dodaj mleko, jogurt, mąkę, miód, rozpuszczoną czekoladę, kakao. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny, aby ciasto dojrzało.
  • Używając pędzelka posmaruj patelnię oliwą. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, łyżką wazową wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  • Kremówkę przelej do wysokiego naczynia, dosyp 2 łyżki cukru. Ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z gęstą kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z połówki sparzonej cytryny.
  • Maliny i listki mięty umyj, pozostaw na sitku aby obeschły.
  • Gdy naleśniki przestygną, wytnij z nich serca. Posmaruj pierwszy naleśnik przygotowaną masą śmietanową i ułóż na niej warstwę malin. Przykryj kolejnym naleśnikowym sercem. Posmaruj masą śmietanową i ozdób malinami i listkami mięty. 

 

Smacznego!

 

 

mama Urszula

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć