Warszawa

Torcik dla małego smakosza

Torcik dla małego smakosza

Uniwersalny przepis dla każdego. Wystarczy wraz z dzieckiem wybrac dekorację.

 

Chciałam podzielić się przepisem na pyszny tort urodzinowy. Jest bardzo prosty w zrobieniu ( był to mój tortowy debiut), daje pole do popisu, jeżeli chodzi o dekoracje. Jest lekki i pyszny.


Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
  2. Dodawać po kolei żółtka,  nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
  3. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 około 30 - 40 minut lub dłużej , do tzw. suchego patyczka (zależy od piekarnika).
  4. Musimy upiec dwa takie biszkopty.

 

UWAGA - biszkopty przecinamy na pół wzdłuż jak już będą zimne.


Do nasączenia biszkoptów potrzebujemy: 

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru
  • jedna cytryna taka dorodna;)

 

Krem na tort

  • 6 śmietanek 200 ml 30 %
  • dżem wiśniowy lub inny ulubiony
  •  
  1. Śmietanę ukręcić na sztywno uwaga musi być dobrze schłodzona.
  2. Najpierw nasączamy pierwszy biszkopt na to warstwa dżemu i śmietany i tak kolejno, druga i trzecia wartwa. Na ostatniej czwartej warstwie biszkoptu nie nakładamy dżemu.
  3. Po bokach tort również smarujemy śmietaną. I ozdabiamy wedle uznania.
  4. Ja do ozdobienia tortu użyłam ananasa z puszki, borówek, kiwi i wiórków kolorowych do dekorowania ciast. Najlepiej odstawić tort na noc do lodówki, ( ale wtedy zdobienie zostawmy na sam koniec np. godzinę przed podaniem).


Smacznego!
Elwicka Małgorzata

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć