Warszawa

Wieprzowina w sosie musztardowym

Wieprzowina w sosie musztardowym

Przepis na smaczne danie z wieprzowiny w pysznym musztardowym sosie, podane w ciekawy sposób.

 

Składniki:

  • ok 400-500 g mięsa wieprzowego na gulasz
  • olej/oliwa
  • przyprawa do gulaszu
  • musztarda Dejon 3-5 łyżeczek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

 

Przygotowanie:
Kroimy mięso, cebule i czosnek, rzucamy na patelnię na olej/oliwę, smażymy aż woda odparuje, a mięso się zarumieni. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, przyprawę do gulaszu. Sól pieprz wedle uznania. Można nieco uzupełniać wodę w trakcie. Do podduszonego tak mięsa dodajemy musztardę, można dodać ciut śmietany do gotowania. Ja robię wersję bez ze względu na dietę bezmleczną dziecka.
Podajemy z ryżem (na zdjęciu pół na pół ryż parboiled plus dziki).

 

 

mama Emilia

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć