Warszawa

Racuchy z truskawkamiu

Racuchy z truskawkamiu

Pyszne i zdrowe

 

Składniki:

  • 1/2 l mleka
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kg truskawek


Przepis:

Mleko powinno być letnie. W niewielkiej jego ilości rozrobić drożdże.
Następnie wlać do resztki mleka, dodać jajka, mąkę i 1-2 łyżeczki cukru waniliowego. Można także dodać odrobinę cukru, dla tych co wolą słodsze placki. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Ciasto powinno być nie za rzadkie i nie za gęste (jeśli jest bardzo lejące można dodać odrobinę mąki). Pozostawić pod przykryciem aby wyrosło. Po około 10-15 minutach formować placki na rozgrzanej patelni z olejem. Placki powinny być płaskie i zrobione mniej więcej z łyżki ciasta. Na każdym położyć nieduże, umyte truskawki (ilość, według uznania, najlepiej 4-5).
Następnie na truskawki nałożyć jeszcze odrobinę (około pół łyżki) ciasta, aby przykryć truskawki. Smażyć z dwóch stron, do zarumienienia.
Można podawać posypane cukrem pudrem.
 

 

Komentarze

łądnie wygląda

dodany: 2010-07-23 17:38:22, przez: justyna

Racuszki pyszne!!! Robiłam już kilka razy. Bardzo proste w wykonaniu. Polecam!!!

dodany: 2010-03-12 14:30:25, przez: Magdalena

może być dobre, ale nie zrobię, bo drożdżowe ciasto mi nie wychodzi:(

dodany: 2009-02-02 21:26:14, przez: Ania

chmm wygląda na pyszne

dodany: 2008-10-29 19:22:22, przez: wilczur

nawet nawet mam zamiar spróbować upiec racuszki

dodany: 2008-09-01 15:11:39, przez: Łakomczuch

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć