Warszawa

Ciasteczka z dżemem

Ciasteczka z dżemem

Te ciasteczka są łatwe w wykonaniu i często robimy je z synkami. Ich ulubioną częścią jest wykonywanie dziurek w ciasteczkach i nakładanie dżemu. Są naprawdę pyszne!


Składniki:

  • ¾ kostki masła lub margaryny
  • ½ szkl cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 1 ¾ szkl mąki
  • ½ szkl dżemu o dowolnym smaku


Sposób przyrządzania:

  1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
  2. Rozetrzeć masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dodawać powoli mąkę i sól, aż utworzy się miękka masa. Z masy uformować kuleczki. Jeśli masa jest zbyt miękka, można najpierw włożyć ją do lodówki na 15-20 min. Nałożyć kuleczki na suchą blaszkę. Wycisnąć palcem dziurkę w każdym ciastku. Nałożyć dżemu – ok. ½ łyżeczki; można wyciskać drzem przez woreczek z dziurką.
  3. Piec 8-10 min w nagrzanym piekarniku, aż się zrumienią na spodzie.
     
 

Komentarze

Prosty, szybki i smaczny przepis. Robie te cisteczka dla meza i dla znajomych i wszystkim smakuja. Polecam zastapienie maki pszennej maka ryzowa, wychodza wtedy bardzo delikatne. Dzieki za przepis.

dodany: 2016-12-12 19:28:08, przez: Nina

Powiem tak....Roztarłam wszystkie składniki i ciasto jest bardzo klejące włożyłam do lodówki wyjęłam nadal nie jest doskonałe...Upiekłam Smak dobry ale jadłam lepsze więc 6/10 poszukam innego przepisu ale Dziekuje

dodany: 2014-12-02 14:08:25, przez: Gosia

ile mniej więcej ciastek wychodzi z tej porcji?

dodany: 2013-04-29 21:29:00, przez: jadzia

Zrobiłam z mamą pyszniutkie to były nasze pierwsze ciasteczka mmm palce lizać zrobiliśmy pół z śliwkowymi powidłami i truskawkowym dżemem mama zrobiła ciasto a ja robiłam dziurki i wkładałam dżemik mmm pycha !

dodany: 2013-03-16 14:35:13, przez: Sara

Świetny przepis ! Właśnie upiekłam i ledwie ostygły to już zniknęły :) Przeeeeepyszne !!

dodany: 2013-03-02 20:42:00, przez: Marta

tanie szybkie i pyszne polecam;)

dodany: 2013-02-12 13:05:27, przez: kasia

tanie szybkie i bardzo dobre polecam;)

dodany: 2013-02-12 13:04:16, przez: kasia

A to trzeba moksować czy ręękoma

dodany: 2013-01-23 15:37:08, przez: Weronika

pyyyyyyycha

dodany: 2013-01-16 20:16:20, przez: ania

Pyszne. Mniam ;)

dodany: 2013-01-13 15:33:15, przez: LELA

mniam

dodany: 2012-11-24 20:52:25, przez: paula

właśnie je zrobiłam na razie wyglądaja super zobaczymy jak się upieką

dodany: 2012-09-22 15:01:32, przez: Marlena I Hubert

piekłam dwa razy- za pierwszym razem na margarynie- rozlały się- wyszły płaskie i wielkie, ale pyszne- zciągałam z blachy na zimno, żeby nie połamać. Za drugim z masłem, w ogóle się nie rozlały i jedliśmy już na gorąco- nadal pyszne ;-) dodałam proszku do p. zamiast soli.

dodany: 2012-09-22 13:43:35, przez: fk

przepyszne poszly w niecale 5 min:)

dodany: 2012-08-27 19:35:50, przez: ewelina

ciacha wyszły wybornie, a to znaczy że przepis jest naprawdę fajny bo ja jestem nędzną kucharką :P

dodany: 2012-08-19 14:09:35, przez: agałam

chodzi o kostkę a nie szklankę,

dodany: 2012-07-06 08:51:27, przez: aga

hej ile to jest 3/4 szkl masla - tak na kostki/gr masla?

dodany: 2012-07-04 15:25:34, przez: Kasia

Wyszły świetne, polecam. Jedyny mankament, że trochę mało. Wciągu godziny właściwie zjedliśmy je z mężem. Na pewno jeszcze zrobię te pyszne, proste i szybkie ciasteczka

dodany: 2012-06-07 19:33:49, przez: madziarix

juz gotowe tylko skonsumowac

dodany: 2012-05-29 14:16:09, przez: dominika

szkoda tylko ze to porcja dla jednej osoby,ciastka pyyyszne

dodany: 2012-03-14 12:05:09, przez: anna

czy na urodziny dla 8 osób wystarczy - razem ze mną ??? czy to czy deserek owoce na to smietana i koralikio - jadalne pomózcie za tydzien mam urodziny

dodany: 2012-02-18 10:06:51, przez: eliza

ile ciastek wychodzi

dodany: 2012-02-18 10:03:35, przez: eliza

trochę mało tych ciastek

dodany: 2012-02-05 12:15:49, przez: nikola

ja zamiast robić dziurki zrobiłam ala paczki z dżemem z czarnej porzeczki. wyszły pyszne!! polecam :)

dodany: 2012-02-01 13:58:18, przez: renia

Wyszły super ;) :D Troszkę dłużej piekłam 15min, i najlepiej nie ruszać zanim ostygną, wtedy na 100% się nie połamią ;)

dodany: 2012-01-19 16:01:54, przez: Monika

Moje pierwsze ciastka i wyszły super zacne!! Co lepsza są ekonomiczne,gdyż bardzo syte więc na dłużej starczają. Zrobiłem je wprawdzie za duże co zwiększyło czas pieczenia dwukrotnie,ale i tak wyszły przesmaczne co potwierdziło kilka niezależnych osób. Pozdrawiam wszystkich oraz autorów ów przepisu ;)

dodany: 2011-12-02 08:48:59, przez: Łukasz

Mam nadzieje że wyjdą

dodany: 2011-11-18 19:03:40, przez: Aneta

A jak to masło po prostu wsadzic do szklanki czy rozpuscic tak jak sok taka ma być konsystencja

dodany: 2011-11-18 17:38:45, przez: Dominika

proste, tanie i bardzo smaczne :) polecam

dodany: 2011-11-15 14:06:03, przez: Chanel

bardzo dobre i dorośli też będą wcinać

dodany: 2011-11-12 11:58:54, przez: Nadia

Trzeba je piec dwa razy dłużej niż podany w przepisie czas i oczywiście (jak inni pisali) tylko szczypta soli i odrobina proszku do pieczenia. Następnym razem dam trochę mniej cukru, bo jak dla mnie za słodkie. Idealne dziurki wychodzą końcem drewnianego tłuczka do mięsa :)

dodany: 2011-10-30 21:20:42, przez: Kasia

bardzo smaczne :) polecam

dodany: 2011-07-10 20:16:50, przez: Ewelina

najgorszy prezepis

dodany: 2011-05-27 16:05:44, przez: klaudia

Muszę je zrobić:D Mam nadzieję że mi wyjdą, w końcu mam ręke do gotowania i pieczenia.Trzymajcie kciuki. ;)

dodany: 2011-03-08 15:08:30, przez: Pati

pyszne i bardzo proste, zamiast soli dodałam proszek do pieczenia :-) Na koniec posypałam cukrem pudrem. Palce lizać!

dodany: 2011-02-23 15:59:18, przez: anonim

Mam małe pytanko czym można utrzeć te składniki?

dodany: 2010-11-06 19:27:06, przez: Paulina

wlasnie mam zamiar z moim 4letnim synkiem wyprobowac przepis..hmmm pieczemy po raz pierwszy...zobaczymy;)

dodany: 2010-11-06 18:24:23, przez: Ania

A mi sie rozlecialy w piekarniku hmmm dlaczego nie dodalam tylko soli???

dodany: 2010-10-28 17:15:31, przez: magda

przepyszne polecam:)

dodany: 2010-10-19 20:02:43, przez: asia

szalu nie ma

dodany: 2010-09-01 18:09:12, przez: justa

pycha;)

dodany: 2010-06-19 18:58:48, przez: Barbara

wow pierwszy raz zabrałem sie za pieczenie ciasteczek , i jestem pod wielkim wrażeniem , prosty przepis a ciacha są fantastyczne polecam

dodany: 2010-04-19 15:51:32, przez: Krupek

Sa mieciutkie I Przepyszne..ja Dodalam troszke wiecej cukru waniliowego..Polecam niam niam...

dodany: 2010-04-17 22:00:03, przez: Martita

Przepyszne ciasteczka,dzisiaj zrobilam .mojemu mezowi bardzo smakuja.Dodalam troszke proszku do pieczenia i szczypte soli. Polecam.

dodany: 2010-03-14 18:32:02, przez: Asia

mi wyszły chrupiące,jak babcine maślane pycha:)

dodany: 2010-02-09 22:07:21, przez: kasia

Ciastka są przepyszne. Polecam zamiast soli to odrobine proszku do pieczenia,a forme mozna zrobic małą szklanką.wtedy wychodzą bardzo dobrze. Naprawde polecam. Pozdrawiam

dodany: 2010-02-01 12:00:57, przez: Angelika

one są pyszne tylko odrobine SŁONE

dodany: 2010-01-21 21:54:22, przez: monia

Mi wyszły ohydne ,mojemu dziadkowi pyszne.

dodany: 2010-01-06 14:47:01, przez: salmonella n jakosta

musze je wyprubowac

dodany: 2009-12-28 14:41:49, przez: daria

co one są obrzydliwe jakieś kruche szkoda słów... a jaki kształt

dodany: 2009-12-20 08:05:07, przez: martyna

Mi wyszły pyszne, ciepłe się rozwalają ale jak przestygna palce lizac i wszystko jest ok.

dodany: 2009-12-11 18:50:23, przez: aaaa

mi sie one całe rozwaliły:(. szkoda słów.

dodany: 2009-12-01 19:10:48, przez: netusia

no jest to dobre ale cos zabardzo mi nie wyszy:):) w ksztalcie:)

dodany: 2009-11-28 13:13:41, przez: ania123

pychotka :) miam mniam

dodany: 2009-11-13 19:29:42, przez: Andzi

przepyszne!!!!

dodany: 2009-08-20 13:30:47, przez: Zuza

to będa moje pierwsze ciastka.. moge te składniki rozetrzeć mikserem?

dodany: 2009-07-20 21:09:42, przez: Karolina

coś pysznego palce lizac

dodany: 2009-07-19 16:21:40, przez: Mateusz

Zrobiłam z córeczką 3,5 letnią, świetna zabawa, a jedzenie sama przyjemność:-))

dodany: 2009-07-13 17:14:06, przez: Aneta

straciło mi sie slowo utrzec i je wygniotłam...;P mialam problem z formowaniem ale wyszły przepyszne :)

dodany: 2009-06-27 18:35:32, przez: Basia

straciło mi sie slowo utrzec i je wygniotłam...;P mialam problem z formowaniem ale wyszły przepyszne :)

dodany: 2009-06-27 17:43:04, przez: Basia

Spróbuje je zrobić z moim 3 letnim synkiem, bardzo lubi pichcić

dodany: 2009-06-23 22:01:39, przez: Renata

Mam 12 lat i właśnie je sama zrobiłam.Są bardzo dobre.

dodany: 2009-06-06 18:09:29, przez: Karolina

Naprawdę bardzo dobre sama wypróbowałam bo jestem strasznym łasuchem, bardzo łatwe do przyrządzenia i nie wymagają czasu. Jedynie co bym zaproponowała jeszcze to dosypanie pół łyżeczki proszku do pieczenia bądź też sodki, wtedy są bardziej wyrośnięte..

dodany: 2009-05-29 19:58:29, przez: Eda

Wspaniałe!!^^ Łatwe dla zrobienia przez dziecko. Moja córeczka sama je zrobiła. Były pyszne.Polecam;]

dodany: 2009-05-23 11:20:35, przez: Ktos tam

pyszne ;]]

dodany: 2009-03-04 11:51:29, przez: aga

hmmm smaczniutkie palecam innym

dodany: 2009-02-16 11:42:28, przez: Eliza

Pychotka:))

dodany: 2008-12-08 22:39:01, przez: Marta

super przepis. Gratulacje

dodany: 2008-11-26 19:38:51, przez: Beata

Bardzo smaczne i ciekawe przepisy nie tylko dla dzieci.Myślę,że i dorośli też się na nie skuszą.

dodany: 2008-10-27 11:34:53, przez: Ewa

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć