Warszawa

Fasolka z pulpetami

Fasolka z pulpetami

Składniki:

 

  • fasola Jaś 1/2 kg
  • wędlina różna (kiełbasa, szynka, boczek wędzony) 30 dag
  • koncentrat pomidorowy 1 szt
  • pomidor 1 szt
  • cebula 1 szt
  • Wegeta
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra do smaku
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • mięso mielone 30 dag
  • jajko
  • kawałek bułki
  • mąka do obtoczenia

 

Wykonanie:

 

Fasolę najlepiej namoczyć na noc, a następnie zagotować. Dodać Wegetę, listki laurowe i ziele angielskie. Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę a później podsmażyć na oleju. Wrzucić i gotować wszystko do miękkości. W między czasie z mięsa mielonego zrobić pulpeciki, obtoczyć w mące i wrzucić do gotującej się fasolki. Na koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, pokrojonego w kostkę i lekko podsmażonego pomidora. Doprawić do smaku dodając majeranku. Podawać z pieczywem.

 

mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć