Warszawa

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany idealny na drugie danie.

 

Składniki:

  • kurczak 1 szt
  • jajko 1 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • vegeta
  • pieprz
  • czerstwa mała bułeczka 1 szt
  • pieczarki 20 dag

 

Wykonanie:

Z kurczaka zdejmujemy skórę z jak największą ilością mięsa.
Odcinamy udka i skrzydełka (możemy wykorzystać do innych potraw).
Korpus z resztkami mięsa gotujemy w wywarze warzywnym do miękkości.
Obieramy mięso z kości, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę w mleku i
mielimy przez maszynkę. Dodajemy surowe jajko i przyprawy oraz dużą ilość drobno pokrojonej natki pietruszki oraz podsmażone pieczarki. Mieszamy.
Wcześniej zdjętą skórę z mięsem nacieramy przyprawami i zszywamy (szyję, miejsca po udkach i skrzydełkach).
Później nadziewamy farszem i ponownie zszywamy. Posypujemy dowolnymi przyprawami (np. majeranek, pieprz, papryka) i pieczemy około 1 godziny. Po wystygnięciu wkładamy do torebki foliowej, po czym zostawiamy na noc w lodówce.

Na drugi dzień nadaje się do pokrojenia na półmisek.

 

Smacznego!

 

mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć